Kreta 2017
4-11 april                                
(Klicka gärna på bilderna så får du större bild)      

Efter att det under hösten 2016 beslöts att vi kommande vår skulle göra ett återbesök på Kreta, planerades det under vintern sex exkursioner, en för varje dag vi hade på Kreta under vår vecka. Nu hade tiden kommit för att testa dessa i verkligheten. 
I slutänden blev vi 17 personer som möttes på Kastrup den 4 april för att med direktflyg till Chania börja vår vecka. Hemresan skulle ske den 11 april. Eftersom vårt flyg hem skulle starta sent hade vi dessutom så gott som en hel 7:e dag att göra något med. Även flyget till Chania startade sent så innan vi fått ut bagaget, hämtat bilarna och sedan kört den ca en och halva timmen till hotellet var klockan så gott som midnatt vid vår ankomst. Hotellpersonalen visste dock om detta och var väl förberedda. Incheckningen gick därför raskt och vi kunde strax därefter krypa till kojs för en natts sömn inför nästa dags exkursion.

Alexander Hotel Alexander Hotel

Vårt besök avsåg den mittre delen av ön, Rethymnon-regionen, och för att minimera bilåkandet hade vi som bas valt ett hotell som låg mitt mellan nord- och sydkusten, Alexan-der Hotel i den lilla byn Gerakari. Hotellet höll fin standard vilket gjor-de att gruppens med-lemmar var riktigt nöjda med valet. För att slippa böka med inköp av mat för lunch-en hade vi i förväg gjort upp med hotellet att de skulle göra i ordning en "lunch-basket" för de som önskade det. En service som samtliga exkursionsdeltagare utnyttjade och som innebar att varje person fick en påse som innehöll smörgåsar (vitt bröd som några gärna hade bytt mot lite grövre), frukt, ett juice-paket och en liten flaska vatten, fullt tillräckligt för att fungera som lunch ute i backarna. Eftersom det fanns vattenkokare på rummen var det heller inte någon svårighet med att få termosarna fyllda.

Utsikt österut från ”Björns Kulle” med Tulipa saxatilis i förgrunden Utsikt österut från ”Björns Kulle” med Tulipa saxatilis i förgrunden

Väder och årstid                                                                                                        
Enligt hotellpersonalen hade vi lite tur med vädret. Veckan innan hade det, förutom att vara kyligt, också regnat och blåst en hel del. Nu kunde vi njuta av en vecka i fint vårväder, ca 13-20 grader beroende på höjd och tid på dagen, växlande molnighet och inte mycket blåst heller.

Vad gällde växtligheten så verkade den vara i normalläge, varken tidig eller sen. Angående orkidéerna så hittade vi det mesta av det vi förväntat oss. Några arter lyckades vi dock inte få med, men det berodde nog kanske på tiden för vårt besök, 4-11 april, som vid ett normalår är ganska tidigt. Men i stället fick vi se en del annat, t.ex. Tulipa saxatilis och Tulipa cretica. Totalt hittade vi 39 arter/underarter samt en del färgvarianter och hybrider.

Till trots för alla stängsel stötte vi ibland på betande fårhjordar. Här med berget Ida som fond. Till trots för alla stängsel stötte vi ibland på betande fårhjordar. Här med berget Ida som fond.


Problem
Även om vi såg en del herdar som vallade sina fårhjordar så är det tydligt att man numera stängslar in betesmarkerna. Den vanligaste typen av stängsel som användes var en sorts "armeringsjärn". I alla fall såg det ut som de klenare nät som används för armering vid betonggjutning. Stängslen blir därför mycket styva och om det inte finns öppningar, eller är öppningsbart, var det omöjligt att ta sig över. Några av de lokaler vi skulle besöka fick vi därför lämna av denna orsak. 
En del av de noteringar som användes vid planeringen var ganska gamla och förändringar av markerna hade gjort några lokaler olämpliga för orkidéer. Men de flesta platserna gav ändå rikligt utbyte.

Borstnycklar, Orchis italica Borstnycklar, Orchis italica


Förväntningar
Allmänt var intrycket att det var ett mycket bra orkidéår och många arter sågs i stora mängder. De vanligaste var Anacamptis collina, Ophrys sicula och Orchis italica. Dessa sågs nästan på samtliga lokaler. Även Orchis papilonacea subsp. alibertis var vanlig men ofta i något falnat skick. Neotinea lactea sågs också ofta, i lägre områden helt överblommade, medan den inom högre liggande lokaler var i fint skick.
Arter vi förväntat få se men som vi inte hittade var t.ex. Neotinea maculata (ganska ovanlig på Kreta), Anacamptis coriophora subsp. fragrans, den blommar nog lite senare. Av Ophrys hade vi hoppats hitta Ophrys candica. Den var också i blom fick vi veta av andra som sett den men den är ovanlig på denna del av Kreta, så det kanske inte var så konstigt att vi missade den. Andra vi förväntade oss hitta var arter ur O. mammosa-gruppen men inte någon av dessa sågs förutom O. sphegodes subsp. cretensis som väl får räknas till den gruppen.

Exkursionerna
Nedan följer en kort beskrivning av våra sex exkursioner och vad vi hittade. Vi hade valt bas för vår vecka centralt inom området vi skulle botanisera i vilket gjorde att vi kunde hålla nere körtider och i stället få mer tid ute i markerna. Snittet blev därför inte mer än ca 6 mil per dag. Vägarna är i allmänhet bra med asfalt om än smala och något krokiga, i bland mycket krokiga på grund av den kuperade terrängen. Endast på ett fåtal ställen behövde vi in på grusväg för att komma så nära aktuell lokal som möjligt.
Ruttnumeringen nedan hänvisar till de sex rutterna som hade planerats under vintern innan.Onsdag 5 april 2017

Rutt 4: Mot Rethymnon, Koxare – Armeni  ca 65 km
På grund av den sena ankomsten kvällen innan hade vi valt att starta något senare denna morgon, men strax efter tio var vi på väg.
För denna vår första exkursionsdag valde vi rutt 4 som var den av rutterna som gick på lägst nivå (300-400 m-nivån). Vi förmodade att orkidéerna hade kommit längst här ifall tiden för vår vecka var i tidigaste laget, vilket senare visade sig inte vara något bekymmer. Rutten gick samma väg norrut som vi hade kommit i mörkret kvällen (natten) innan, norrut mot Rethymnon, men avslutades innan vi kommit så långt vid ett arkeologiskt område strax norr om Armeni. Innan dess hade vi också hunnit med ett par kortare avstickare från huvudvägen.

Säcknycklar, Anacamptis collina, en av de första arterna vi stötte på Säcknycklar, Anacamptis collina, en av de första arterna vi stötte på


Rutt 4 Lokal 1    
Efter att ha passerat Spili och kommit ner på stora vägen till Rethymnon följde vi denna, ca 6 km, fram till korsningen där en väg tar av mot Plakias. Ca 3 km från stora vägen, efter att passerat byn Koxare, hade vi lokal 1 som bestod av slänter med phrygana till höger om vägen. Mycket artrikt område. Redan här stötte vi på den nya typ av stängsel som var omöjliga att ta sig över.

Hittade arter:
Anacamptis collina

Anacamptis coriophora subsp. fragrans, knopp
Anacamptis papilionacea
subsp. alibertis
Anacamptis papilionacea
subsp. heroica
Himantoglossum robertianum
Ophrys cinereophila
Ophrys cretica
subsp. cretica
Ophrys phryganae
Ophrys sicula
Ophrys sphegodes
subsp. cretensis
Ophrys tenthredinifera
subsp. dictynnae
Orchis italica
Serapias bergonii
Serapias lingua
Serapias parviflora

 

Paradnycklar, Anacamptis laxiflora Paradnycklar, Anacamptis laxiflora

Rutt 4 Lokal 2

Lokal 2 var några slänter ca 5-600 m in på vägen efter att vi svängt vänster mot Rodakino/ Chora Sfakion. Det visade sig dock att man här höll på att bygga hus i närheten och vi ville därför inte trampa in i området utan vände och körde ut till stora vägen igen och för vidare transport till nästa lokal.

Rutt 4 Lokal 3
Ca 1,5 km längre fram kunde vi parkera där en traktorväg gick in till höger. Här var också lokal 3. Men innan vi utforskade slänterna nedanför vägen beslöt vi att det var dags att ta fram den medskickade lunchen från hotellet. Efter denna och lite medhavt kaffe, var de flesta pigga på att undersöka lokalen som bestod av slänter som lutade ned från vägen mot en damm längre ner. Här i de fuktigare partierna hittade vi bland annat Anacamptis laxiflora.


Hittade arter:
Anacamptis laxiflora                                              Ophrys sicula
Anacamptis papilionacea
subsp. alibertis             Orchis anthropophora
Himantoglossum robertianum                               Orchis italica
Neotinea lactea                                                     Orchis italica
var. alba
Ophrys cretica
subsp. cretica                               Serapias lingua
                                                              Ophrys heldreichii

 

Rutt 4 Lokal 4
Efter ca 5 km från förra lokalen fanns 4:an. Lokalen avsåg några slänter bakom en gammal verkstadslokal mitt emot en Shelltapp på höger sida. Men återigen stötte vi på stängslen och denna gång hittade vi ingen möjlighet att komma förbi. Vi valde därför att fortsätta till dagens femte och sista lokal.
 

Cretas ofrys. Ophrys cretica subsp. cretica Cretas ofrys. Ophrys cretica subsp. cretica

Rutt 4 Lokal 5              

Dagens sista stopp låg ca 4,5 km vidare framåt från Shelltappen. Vi hade då passerat byn Armeni och kommit fram till en väg som tar av till vänster med skylten ”Late Minoan Cemetery of Armeni”. Här botaniserade vi i området runt den inhägnade arkeologiska platsen. Det visade sig vara ett mycket rikt område med bland annat väldigt mycket Ophrys cretica subsp. cretica. Speciellt intressant var ängen till vänster om inhägnaden.
Hittade arter:
Anacamptis collina                                           Ophrys sicula
Anacamptis laxiflora                                         Ophrys spruneri
subsp. spruneri
Anacamptis papilionacea
subsp. alibertis        Ophrys tenthredinifera subsp. dictynnae
Himantoglossum robertianum                          Ophrys tenthredinifera
subsp. dimidiata
Ophrys bombyliflora                                         Orchis italica
Ophrys cretica
subsp. ariadnae                       Orchis simia
Ophrys cretica
subsp. cretica                          Serapias bergonii  
Ophrys heldreichii                                            Serapias linguaEfter detta hade klockan runnit iväg så att det var tid för hemfärd. Denna gick samma väg som vi kommit under dagen.

Till toppen igen

Vår trevliga kock från hotellet demonstrerade sitt sätt att göra ost, Mitten: Fårbonden som levererade mjölk. Höger: Fariba får prova röra i mjölken under uppvärmningen. Vår trevliga kock från hotellet demonstrerade sitt sätt att göra ost, Mitten: Fårbonden som levererade mjölk. Höger: Fariba får prova röra i mjölken under uppvärmningen.

Också denna dag kom vi iväg lite senare än vanligt. Dock inte på grund av nattliga färder denna gång utan därför att vår kock bjöd in oss för att se hur han tillverkade ost av fårmjölk. Efter at ha fått provsmaka hans produkter (mycket gott) fick vi en genomgång av hur processen fungerade innan fårbonden anlände med mjölken. Ca 60 liter fårmjölk, från ett 100-tal får, skulle ge ca 10 kg färdig ost. Eftersom processen skulle ta ytterligare ett par-tre timmar innan det blev ost valde vi att tacka för demonstrationen och gjorde oss klara för dagens exkursion.


Rutt 6: Spili – Kissou Kambos - Kerames ca 50 km

Vy mot sydkusten Vy mot sydkusten

Om onsdagens rutt gick norrut var det nu dags att sätta kursen söderut. Vi passerade återigen Spili men svängde nu söderut och följde skyltningen mot Agia Galini fram till samhället Kissou Kambos. Här gick den en väg mot sydväst skyltad mot Kerames. Större delen av dagen skulle vi botanisera utefter denna väg. Vi hade dock ett par lokaler strax efter Spili där lokal 2 visade sig vara omöjlig att nå på ett bra sätt. Vi lämnade därför denna och fortsatte till lokal 3.
Södra sidan av Kreta ligger i regnskugga och det syns tydligt på växtligheten att det är torrare här. I huvudsak består den av taggiga buskar och örter oftast med bar jord emellan eftersom allt som växer upp betas av får och getter. Där dessa inte varit (eller inte hunnit dit) finns dock gott om orkidéarter. Ruttens sista lokal låg mellan byarna Drimiskos och Kerames.


 

Ophrys boryi x papilionacea Ophrys boryi x papilionacea

Rutt 6 Lokal 1


Dagens första lokal fanns bara någon km efter att vi passerat Spili. Här tog vi in ca 4-500 m på en väg som går mot Mourne och sedan vänster in på en smal grusväg. Lokalen var en kulle intill ett stenbrott. Det visade sig dock att kullen låg innanför en nu känd stakettyp. De vigaste av oss lyckade dock ta sig över och kunde undersöka den branta slänten. 
Hittade arter:
Anacamptis boryi
Anacamptis boryi x papilionacea
Anacamptis papilionacea
subsp. alibertis
Neotinea lactea
Ophrys cretica
subsp. cretica

Ophrys sphegodes subsp. cretensis
Ophrys tenthredinifera
subsp. dictynnae
Orchis italica
Orchis pauciflora


Rutt 6 Lokal 2

Som nämnts ovan så lämnade vi lokal 2 då grusvägen in mot denna inte såg farbar ut med våra bilar. Vi fortsatte därför vår resa söderut.

Fjärilsnycklar i stor mängd vid lokal 3, en och annan gul ofrys, Ophrys sicula, skymtas också Fjärilsnycklar i stor mängd vid lokal 3, en och annan gul ofrys, Ophrys sicula, skymtas också

Rutt 6 Lokal 3
Framme vid den lilla byn Kissou Kambos tog vi höger mot Kerames. Efter ca 1,3 km på krokiga vägar var vi framme vid lokal 3 som bestod av flacka områden med spridda buskar. Orkidérikt. Här träffade vi också på en av Kretas orkidéauktoriteter, Antonis Alibertis, känd för ett antal böcker om Greklands orkidéer. En och annan i gruppen passade på att komplettera sin orkidé-litteratur eftersom Alibertis hade gott om sina böcker i bilens bagagerum.
Hittade arter:
Anacamptis boryi                                                        Orchis anatolica subsp. anatolica?  
Anacamptis collina                                                      Orchis anatolica
subsp. sitiaca
Anacamptis papilionacea
subsp. alibertis                   Orchis italica
Anacamptis papilionacea
subsp. heroica                   Orchis pauciflora                
Himantoglossum robertianum                                    Orchis quadripunctata                                   
Ophrys sicula                                                             Orchis simia                                                   
Ophrys tenthredinifera
subsp. dictynnae                    
                        Rutt 6 Lokal 4

Kretanyckel, Anacamptis boryi, med Iris tuberosa Kretanyckel, Anacamptis boryi, med Iris tuberosa

Vi fortsatte samma väg och rundade byn Aktounta innan vägen vände söderut. Efter 2,6 km från lokal 3 nådde vi den lilla byn Vatos. Just vid infarten gick en smal väg in till höger som vi tog och kunde efter ca 500 m parkera vid en traktorväg till vänster. Området bestod av stenig phrygana. Förutom orkidéer fanns här stora mängder Iris cretensis och Iris tuberosa.
Hittade arter:
Anacamptis boryi                                         Ophrys cretica subsp. cretica

Anacamptis papilionacea subsp. alibertis    Ophrys heldreichii 
Himantoglossum robertianum                     Ophrys sphegodes
subsp. cretensis
Neotinea lactea                                           Orchis anatolica subsp. sitiaca
Ophrys bombyliflora                                    Orchis italica

Rutt 6 Lokal 5

Tulipa cretica finns endast på Kreta Tulipa cretica finns endast på Kreta

Ute på stora vägen igen fortsatte vi förbi utkanten av Vatos men redan efter ca 200 m svängde vi höger och snirklade oss uppåt ca 300 m. Här hade vi lokal 5. Till höger om vägen fanns staket som det inte gick att komma över, däremot fanns på vänster sida ett område mellan vägen och nästa staket. Här i det nästan bara, svarta gruset växte det gott om Tulipa cretica, en oftast inte mer än 5-10 cm hög tulpan, endemisk för Kreta.


Hittade arter:
Anacamptis papilionacea subsp. alibertis
Himantoglossum robertianum
Ophrys cretica
subsp. cretica
Ophrys sicula
Orchis pauciflora
Rutt 6 Lokal 6

Stenig men innehållsrik terräng på Kretas sydsida Stenig men innehållsrik terräng på Kretas sydsida

Nu fortsatt vi uppåt och fick här mycket storslagna vyer ut över södra kusten, så ett fotostopp blev nödvändigt innan vi fortsatte till lokal 6. Denna avsåg en kulle till höger om vägen ca 1,5 km från förra stoppet. Vi parkerade på en stor grusplan nedanför toppen och vandrade uppåt i en ganska besvärlig terräng, brant och stenig men mycket orkidéer.
Hittade arter:
Anacamptis boryi
Anacamptis collina
Anacamptis papilionacea
subsp. alibertis
Neotinea lactea
Ophrys bombyliflora
Ophrys creberrima
Ophrys cretica
subsp. ariadnae
Ophrys cretica
subsp. cretica
Ophrys fusca
subsp. cressa
Ophrys fusca
subsp. creticola
Ophrys iricolor
subsp. iricolor
Ophrys sicula
Ophrys sphegodes
subsp. cretensis
Ophrys spruneri
Ophrys tenthredinifera
subsp. dictynnae
Orchis anthropophora
Orchis italica
Orchis quadripunctata
Serapias bergonii
Serapias parvifloraRutt 6 Lokal 7
Vidare framåt ca 4 km hade vi dagen sista lokal. Slänter med kort vegetation till vänster om vägen. Inga nyheter här och det började dessutom bli dags att vända hemåt igen så besöket blev ganska kort.

Hittade arter:
Anacamptis collina
Anacamptis pyramidalis
Ophrys bombyliflora
Ophrys heldreichii
Orchis italica

 
Hemresan gick samma väg som vi kommit under dagen.

Till toppen igenFredag 7 april 2017

Tulipa saxatilis Tulipa saxatilis

Rutt 3: Gerakari - Spili ca 22 km
Nu var det dags att besöka ”Björns kulle”. Kullen, som nämnts av många Kretabesökare som speciellt orkidérik, ligger öster om Spili på väg mot Gerakari. Stora delar av området mellan Spili och Gerakari är intressanta marker. Det var också detta område som vi skulle undersöka under dagen.
Denna rutt var den kortaste av de planerade, endast ca 11 km enkel väg. Vi fick därför ganska gott om tid att botanisera i dessa orkidérika marker.
Eftersom vi dagen innan sett att det var mycket folk på den aktuella ”kullen” beslöt vi att vi skulle börja där (lokal 4) innan det kanske kom ännu mer folk. Därefter körde vi den resterande delen av de 11 kilometrarna till den punkt som låg längst bort och som var lokal 1 enligt vår ursprungliga rutt.  Vi följde vägen mot Spili i ca 8 km och där, i en skarp vänsterkurva, tog vi av mot Patsos. Första lokalen låg ca 1,8 km in på denna väg. Här visade det sig omöjlig att ta sig över staketen. Området såg inte heller lovande ut så vi vände och körde tillbaka via lokal 2 ut på Spilivägen. Även det som var lokal 3 i vår rutt var väl stängd p.g.a. staket så även denna lämnade vi utan undersökning.
Eftersom vi redan kollat lokal 4 körde vi nu vidare till lokal 5 som låg utefter en grusväg som tog av till höger ca 500 m efter lokal 4. Lokalen avsåg området mellan de två små kapellen som låg här.
Vi fortsatte även ytterligare ca 900 m framåt grusvägen för att kolla.
Vi avslutade dagen med lokal 6 som låg strax efter att vi kommit ut på Spilivägen igen. Härifrån hade vi inte mer än ca 5 km hem till hotellet.

 

Ögonnycklar, Orchis quadripunctata Ögonnycklar, Orchis quadripunctata

Rutt 3 Lokal 4
Vi valde att börja dagen med lokal 4 ifall det skulle dyka upp för många orkidéjägare. Området är känt för sin orkidérikedom bland orkidéfolk. Knappt 6 km från hotellet på väg mot Spili låg ett hus på höger sida och en skylt "TAVERNA Kampos". Här fanns kullen strax till vänster om vägen. Det rann dock en bäck mellan vägen och kullen, men ett nerfallet träd fungerade utmärkt som bro över denna. En av bilarna tog av till vänster strax innan man kom fram och följde en dålig grusväg in bakom kullen för att slippa problemet med bäcken. Här på södersidan av kullen fanns stora mängder av Tulipa saxatilis.Nu var visserligen en del på väg att falna men en imponerande syn i alla fall.
Hittade arter:
Anacamptis boryi                                            Ophrys heldreichii

Himantoglossum robertianum                         Ophrys iricolor subsp. iricolor
Neotinea lactea                                               Ophrys sicula
Neotinea tridentata                                         Ophrys sphegodes
subsp. cretensis
Ophrys bombyliflora                                        Orchis anthropophora
Ophrys creberrima                                          Orchis italica 
Ophrys cretica
subsp. cretica                          Orchis pauciflora
Ophrys cretica
subsp. ariadnae                      Orchis quadripunctata  


Rutt 3 lokal 1
Nu fortsatte vi till det som var lokal 1. Ca 8 km från hotellet i en vänsterkurva gick en väg in till höger mot Patsos. Denna följde vi ca 1,8 km fram till en traktorväg som tog av till vänster ner genom slänten. Lokalen verkade numera vara starkt betad och omöjlig att nå p.g.a. höga staket. Vi vände därför och körde till nästa lokal. Några arter sågs dock utefter vägkanterna.
Hittade arter:
Himantoglossum robertianum                                                    Ophrys tenthredinifera subsp. dictynnae
Ophrys bombyliflora                                                                   Orchis italica
Ophrys sicula                                                                             Orchis pauciflora
Ophrys sphegodes
subsp. cretensis                                          Orchis quadripunctata


Rutt 3 lokal 2
Lokalen låg inte mer än ca 400 m längre fram. Här fanns en något bredare vägren till höger som det gick att parkera på. Lokalen avsåg de steniga (phrygana) sluttningarna framöver till höger om vägen.
Hittade arter:
Anacamptis boryi                                                                       Ophrys sphegodes subsp. cretensis
Anacamptis papilionacea
subsp. alibertis                                  Ophrys tenthredinifera subsp. dictynnae
Himantoglossum robertianum                                                    Orchis anthropophora
Neotinea lactea                                                                          Orchis italica
Ophrys sicula                                                                             Orchis paucifloraRutt 3 lokal 3
Samma som på lokal 1 fanns här staket utan öppning. Lokalen såg dessutom ganska hårt betad ut med endast taggiga buskar. Så vi fortsatte utan att göra något försök att komma in.


Rutt 3 lokal 5

Bilarna är viktiga på en sådan resa. Det blir några timmar i dessa under veckan så lagom rymliga är att föredra. Denna gång visade det sig att vi blivit uppgraderade till något större bil än bokat. Bilarna är viktiga på en sådan resa. Det blir några timmar i dessa under veckan så lagom rymliga är att föredra. Denna gång visade det sig att vi blivit uppgraderade till något större bil än bokat.

Eftersom vi redan undersökt lokal 4 på morgonen körde vi nu förbi och fortsatte ca 500 m mot 5:an. Här några hundra meter in på en grusväg vid ett litet kapell tog vi dagen lunch innan vi undersökte lokalen.
Hittade arter:
Anacamptis boryi                                                                Ophrys fusca subsp. creberrima
Anacamptis laxiflora                                                           Ophrys heldreichii
Anacamptis papilionacea
subsp. alibertis                           Ophrys sicula 
Himantoglossum robertianum                                            Orchis anthropophora
Neotinea lactea                                                                  Orchis italica
Ophrys bombyliflora                                                           Orchis quadripunctata
Ophrys cinereophila                                                        

 
Vi fortsatte också ca 900 m framåt grusvägen för att kolla upp backarna längre fram. Mycket orkidéer, men inga nyheter.


Rutt 3 Lokal 6

Ophrys spegodes subsp. cretensis färglös form till vänster och den normala till höger. Ophrys spegodes subsp. cretensis färglös form till vänster och den normala till höger.

Vi vände och fortsatte nu ut på Gerakarivägen igen men redan efter ca 100 m fanns en grusplan på vänster sida där vi kunde parkera medan vi undersökte lokal 6, slänterna nedanför vägen. Mycket rikt område.
Hittade arter:
Anacamptis collina
Himantoglossum robertianum
Neotinea lactea
Neotinea lactea
var. alba
Neotinea tridentata
Ophrys creberrima
Ophrys cretica
subsp. ariadnae
Ophrys heldreichii
Ophrys sicula
Ophrys sphegodes
subsp. cretensis
Ophrys sphegodes
subsp. cretensis alba-form
Ophrys omegaifera
subsp omegaifera
Ophrys spruneri
subsp. spruneri                                            Orchis italica
Ophrys tenthredinifera
subsp. dictynnae                                Orchis pauciflora
Orchis anthropophora                                                             Orchis quadripunctata 


Eftersom klockan nu hade blivit över fem valde vi att hoppa över ruttens lokal 7 och i stället avsluta och köra tillbaka till hotellet.

 

Till toppen igen
 

Lördag 8 april 2017

 

Gåsgam såg vi nästan dagligen. Denna dag hade vi som mest 11 stycken cirklande i luften över oss.Rutt 5: Gerakari – Grigoria ca 97 km

Dagens slutmål, byn Grigoria ligger vackert på sluttningarna nedanför berget Ida. Dagens slutmål, byn Grigoria ligger vackert på sluttningarna nedanför berget Ida.

Denna gång tog vi oss nästan ner till sydkusten. Vi körde större delen av dagen på nivåerna 300-400 m, med lokal 1 på ca 550 m och sista lokalen vid Grigoria på ca 400 m. Rutten gick till stora delar genom betesmark med odlingar där det funnits möjlighet till sådana. Även om det inte var några höga höjder vi rörde oss på så körde vi nästan hela tiden på smala och krokiga, vägar. I alla fall så länge vi körde söderut. 
Från Gerakari körde vi österut och första lokalen fanns redan efter ca 2 km. Därefter gick resan mot sydost där vi följde Amaridalen genom ett antal små byar. Det startade med Kardaki sedan kom Vrises, Drigies, Ano Meros, Hordaki, Agios Ioannis och vidare passerade vi Nithafri,  Apodpoulou, Vathiako, Pla-tanos, Ardaktos, Lochria, Kamares och slutligen Grigoria. Ingen av dessa vållade problem, många var vi ute ur nästan innan vi noterat att vi kört in. Strax efter Grigoria tog vi av till höger och därefter ytterligare en gång till höger. Här i slänterna skulle dagen sista lokal ligga med den ovanliga men mycket storväxta Ophrys spruneri subsp. grigoriana.

Hemåt valde vi att köra via Agia Galini och stora vägen till Spili, sedan därifrån till Gerakari. En dryg timmes körning.

Rutt 5 Lokal 1
Dagens första stopp blev återigen en miss. Innanför staketen var terrängen rejält betad av får eller getter. Så även om det var möjligt att komma igenom här så fanns det inte mycket att se förutom den vackra stenkyrkan som vi parkerat vid.
Hittade arter:
Ophrys sicula
Ophrys tenthredinifera
subsp. dictynnae

 

Ophrys episcopalis Ophrys episcopalis

Rutt 5 Lokal 2
Vi fortsatte därför framåt och passerade de två första landsbyarna, Kardaki och Vrises. Strax efter Vrises låg en liten kyrka och här var lokal 2. Lokalen avsåg området runt och bakom kapellet och vidare ovanför, utefter vägen där vi just kommit. Öppna marker och phrygana. Även här fanns stängsel som inte gick att forcera men ett område bakom kapellet låg utanför och här i den risiga miljön fanns en hel del arter.
Hittade arter:

Anacamptis boryi                                                             Ophrys cretica subsp. cretica
Anacamptis papilionacea
subsp. alibertis                        Ophrys episcopalis
Himantoglossum robertianum                                          Ophrys heldreichii      
Neotinea lactea                                                                Ophrys sicula
Neotinea tridentata                                                          Orchis anatolica
subsp. sitiaca 
Ophrys cinereophila                                                         Orchis italica        
Ophrys creberrima                                                           Orchis quadripunctataRutt 5 Lokal 3

Mäktiga vyer fick vi på många ställen. Här från lokal 3 över dalen nedanför och Ida i bakgrunden. Mäktiga vyer fick vi på många ställen. Här från lokal 3 över dalen nedanför och Ida i bakgrunden.

Ca 5 km från lokal 2 gjorde vi nästa stopp. Här var vi på ca 500 m-nivån och landskapet såg väldigt torrt ut och starkt påverkat av bete. Så gott som inga orkidéer sågs. Men vi hade mycket fin utsikt över dalen nedanför och mot det snötäckta Ida längre bort.


Rutt 5 Lokal 4

Anacamptis boryi  var. alba. Bakom syns den normala färgen för arten Anacamptis boryi var. alba. Bakom syns den normala färgen för arten

Efter att ha passerat byn Hordaki skulle vi från 500 m-nivån ta oss ner till ca 200 m vilket innebar ett antal serpentinkurvor innan vi var nere i dalen där floden Platis Potamos rinner. Vi fortsatte dock uppåt på andra sidan till staden Agios Ioannis ett hundratal meter högre upp. Strax efter byn i första vänstersväng fanns lokal 4. Här var landskapet mycket bördigare med gröna ängar och olivträd. Lokalen bestod av slänter till höger om vägen med kort vegetation och taggiga buskar. Mycket rik på orkidéer.
Hittade arter:
Anacamptis boryi                                                       Ophrys cretica subsp. cretica
Anacamptis boryi
var. alba                                        Ophrys fusca subsp. creticola
Anacamptis collina                                                    Ophrys heldreichii
Anacamptis papilionacea
subsp. alibertis                 Ophrys sicula 
Himantoglossum robertianum                                   Orchis anatolica
subsp. sitiaca
Neotinea lactea                                                         Orchis italica
Neotinea tridentata                                                   Serapias bergonii
Ophrys bombyliflora                                                  Serapias lingua
                                                          Ophrys cinereophila                                                  Serapias parviflora
                                                          Ophrys cretica
subsp. ariadnae                                Rutt 5 Lokal 5

Kyrklig eller inte, de små kapellen som finns utefter vägarna bjuder ofta på bra sittplatser för en lunch-rast Kyrklig eller inte, de små kapellen som finns utefter vägarna bjuder ofta på bra sittplatser för en lunch-rast

Ca 1,4 km från lokal 4 mot Nithafri ligger en liten kyrka på vänster sida. Här passade vi på att ta vår lunch sittande på lämpliga bänkar utanför kyrkan.
Landskapet var här ganska torftigt och det blev heller inte mycket orkidéer hittade.
Hittade arter:

Anacamptis collina
Anacamptis papilionacea
subsp. heroica
Himantoglossum robertianum
Ophrys sicula
Ophrys tenthredinifera
subsp. dictynnae
Orchis italica
Serapias parviflora

Rutt 5 lokal Grigoria

Ophrys spruneri subsp. grigoriana Ophrys spruneri subsp. grigoriana

Vi valde nu alternativet att åka till Grigoria och slopade därför ruttens lokal 6 och 7. I hopp om att hitta den endemiska Ophrys spruneri subsp. grigoriana.
Vi körde därför fram till Nithafri och vidare via byarna Apodpoulou, Vathiako, Platanos, Ardaktos, Lochria, Kamares till Grigoria. En sträcka på ca 20 km. Vi fortsatte dock rakt genom Grigoria mot nästa by, Magarikari, men redan efter några hundra meter svängde vi in på en väg till höger, och efter ytterligare ett par hundra meter på denna tog vi av ännu en gång till höger (västerut). Lokalen avsåg sluttningarna till vänster om denna väg. Buskig phrygana.
Den eftersökta ofrysen blev inte svår att hitta för mindre än fem meter från bilen inne i ett buskage stod flera plantor med sina imponerande stora blommor, några av de största man kan se inom släktet Ophrys.
Hittade arter:
Anacamptis collina
Anacamptis papilionacea
subsp. alibertis

Ophrys omegaifera subsp. basilissa Ophrys omegaifera subsp. basilissa

Himantoglossum robertianum
Ophrys bombyliflora
Ophrys cretica
subsp. ariadnae
Ophrys cretica
subsp. cretica
Ophrys heldreichii
Ophrys omegaifera
subsp. basilissa
Ophrys omegaifera
subsp. omegaifera
Ophrys sicula
Ophrys sphegodes
subsp. cretensis
Ophrys spruneri
subsp. grigoriana
Ophrys spruneri
subsp. spruneri
Ophrys tenthredinifera subsp. dictynnae
Orchis italica
Orchis quadripunctata
Orchis quadripunctata
var. alba
Orchis simia
Orchis simia x italicaHemresan gick via Agia Galini där vi strax före staden kom in i stora vägen mot Rethymnon som vi sedan följde fram till Spili där vi vek av mot Gerakari.

Till toppen igen

 

Jättenycklar, Himantoglossum robertianum med tilltänk pollinatör Jättenycklar, Himantoglossum robertianum med tilltänk pollinatör

Rutt 1: Idas (Psiloritis) västsluttning ca 68 km

För dagens exkursion hade vi valt rutt nummer 1 av vinterns planerade rutter. Den ledde oss utefter västsluttningen av Kretas högsta berg Ida d.v.s. östra sluttningarna av Amaridalen. Fågelvägen passerade vi endast några kilometer från högsta toppen, 2456 m. Större delen av dagen körde vi på nivåerna 400-500 m.ö.h.
Vi startade dagen med att köra mot nordost för att nå upp till den östliga vägen som går från Rethymnon söderut till Agia Galini. Vi passerade byarna Meronas, Agia Fotini och Thronos innan vi nådde denna väg efter ca 11 km. Att ta sig genom byarna ställde inte till problem utan det var rakt fram hela tiden. Någon kilometer efter Thronos nådde vi den större vägen och svängde söderut.
Även utefter den här vägen passerade vi ett antal byar varav de större var Vistagi, Platania, Fourfouras och Kouroutes. Sista lokalen låg strax efter den sist nämnda på väg mot Nithafri.

Utefter större delen av vägen hade vi fin utsikt mot Idas snötäckta topp. Utefter större delen av vägen hade vi fin utsikt mot Idas snötäckta topp.

Rutt 1 lokal 1
Efter att vi kommit in på Rethymnon – Agia Galini-vägen och passerat Vistagi med ca 3 km var vi framme vid dagens första stopp. Slänterna till vänster, som var lokal 1, var buskiga och ganska svår-åtkomlig. Traktorvägen som gick in ledde bara något 50-tal meter, sedan var det stopp. Några arter såg vi i alla fall vid vägkanterna.
Hittade arter:
Ophrys cretica subsp. cretica
Ophrys heldreichii
Orchis italica
Orchis quadripunctata

Rutt 1 lokal 2
Efter ytterligare ca 1,5 km fanns en kulle till höger och här var lokal 2. Phrygana och buskar. Artrik lokal.
Hittade arter:
Anacamptis collina                                                            Ophrys iricolor subsp. iricolor
Anacamptis pyramidalis                                                    Ophrys omagaifera subsp. omegaifera
Himantoglossum robertianum                                           Ophrys sicula
Ophrys creberrima                                                            Ophrys sphegodes
subsp.cretensis 
Ophrys cretica
subsp. cretica                                            Ophrys tenthredinifera subsp. dictynnae
Ophrys fusca
subsp. cressa                                              Orchis italica
Ophrys heldreichii                                                             Orchis quadripunctata


 

Olivlunden gav, med sin grönska och alla orkidéer, ett paradisiskt intryck Olivlunden gav, med sin grönska och alla orkidéer, ett paradisiskt intryck

Rutt 1 Lokal 3
Från lokal 2 fortsatte vi ca 2,4 km. Här fick vi plats för bilarna på vägkanterna intill en olivodling till vänster. Morgonsolen lyste snett in i olivlundens grönska och gav ett näst intill ”paradisiskt” intryck. Inte blev det sämre av att det fanns stora mängder orkidéer under olivträden. Strax ovanför olivlunden fanns ett fuktstråk med mycket Orchis laxiflora.
Här i denna ljuvliga grönska passade vi också på att ta vår lunch innan vi fortsatte.
Hittade arter:
Anacamptis collina
Anacamptis laxiflora
Anacamptis papilionacea
subsp. heroica
Ophrys cretica
subsp. ariadnae
Ophrys cretica
subsp. cretica
Ophrys heldreichii
Ophrys phryganae
Ophrys sicula
Ophrys sphegodes
subsp.cretensis
Orchis italica
Orchis pauciflora
Orchis simia
Serapias bergonii
Serapias lingua

 

Ophrys bombtliflora x Ophrys tenthredinifera subsp. dictynnae Ophrys bombtliflora x Ophrys tenthredinifera subsp. dictynnae

Rutt 1 Lokal 4
Efter att ha kört igenom nästa by, Fourfouras, stannade vi vid lokal 4. Från 3:an var det ca 3,8 km. Öppet område med bara enstaka små träd, phrygana. Orkidérikt.
Hittade arter:
Anacamptis collina
Anacamptis papilionacea
subsp. alibertis
Himantoglossum robertianum
Neotinea lactea
Ophrys bombyliflora
Ophrys bombyliflora x tenthredinifera subsp. dictynnae
Ophrys cinereophila
Ophrys cretica
subsp. cretica
Ophrys heldreichii
Ophrys phryganae
Ophrys sicula
Orchis italicaRutt 1 Lokal 5

Dagen sista stopp gjordes ca 4,7 km längre fram. Vi hade då passerat byn Kouroutes och direkt efter en vänstersväng gick det en traktorväg in till höger upp genom en kulle. Här gick det bra att parkera. Också här fanns höga staket som var svåra att komma över.

Traktorvägen uppför kullen var kantad av den blå irisliknande Moraea sisyrinchium.

Hittade arter:
Anacamptis collina                                                                      Ophrys omegaifera subsp. omegaifera
Himantoglossum robertianum                                                     Ophrys sphegodes
subsp. cretensis
Ophrys cretica
subsp. cretica                                                      Orchis italica
Ophrys heldreichii                                                                       Orchis quadripunctata 
Ophrys iricolor
subsp. iricolor                                                     Serapias bergonii

Hemresan gick samma väg som vi kommit under dagen och vi anlände till hotellet strax efter halv fem.

Till toppen igen
 

Måndag 10 april 2017
 
Rutt 2: Kreta syd – Saktouria ca 68 km

Utsikt från byn Saktouria, som blev resans slutpunkt, utefter sydkusten västerut mot Vita Bergen i fonden

Den sista av våra rutter blev den som tog oss längst söderut under veckan. Soldis och lätt molnighet präglade dagen, men en fin försommardag mätt med svenska mått. I vanlig ordning startade vi dagen och körde till Spili och vidare söderut mot Agia Galini. Ca 14 km söder om Spili tog vi av till höger mot Saktouria/Melampes. Dagen tillbringade vi sedan utefter vägen ner till byn Saktouria. Vägen gick här på nivåer från 350 till ca 500 m uppe vid byn. Även denna resa gav tillfälle till många vackra vyer. Första lokalen låg just vid avfarten från stora vägen. Ett försök gjordes att hitta lokal 8 som låg vid stora vägen efter korsningen, men det verkade inte vara något bra områden så vi vände igen och fortsatte neråt vägen mot Saktouria. Ytterligare en lokal slopades, lokal 6. Det verkade mycket krångligt att komma genom byn ut till den lokalen med 5 bilar så vi valde att ge upp försöket. Efter lokal 4 valde vi att köra ner till byn och den sista lokalen, lokal 7. Lokal 5 blev därför resans sista lokal. Här fick vi också kanske resans största överraskning, en landkrabba. Sällsynt i östra Medelhavet finns en sötvattenkrabba som delvis är landlevande, Potamon potamos.
 

Skorpionofrys, Ophrys heldreichii, här med bukettranunkel,  Ranunculus asiaticus, som det fanns mycket av på lokal 1. Skorpionofrys, Ophrys heldreichii, här med bukettranunkel, Ranunculus asiaticus, som det fanns mycket av på lokal 1.

Rutt 2 Lokal 1
Dagens första planerade stopp låg direkt efter att vi svängt av från Rethymnon - Ag. Galini-vägen. Ca 100 m innan skyltarna som visade höger mot Saktouria gick (troligtvis en del av en gammal sträckning) en väg in till höger. Ca 50 m in på denna gick en grusväg till höger runt en kulle. Intressant lokal där vi bland annat återigen hittade den stora varianten av Parnassos ofrys, Ophrys spruneri subsp. grigoriana.
Hittade arter:
Anacamptis collina
Anacamptis pyramidalis
Himantoglossum robertianum
Neotinea lactea
Neotinea tridentata
Ophrys bombyliflora
Ophrys cinereophila
Ophrys cretica
subsp. cretica
Ophrys episcopalis
Ophrys heldreichii
Ophrys heldreichii x dictynnae
Ophrys iricolor
subsp. iricolor
Ophrys sicula
Ophrys sphegodes
subsp. cretensis
Ophrys spruneri
subsp. spruneri
Ophrys spruneri
subsp. grigoriana
Orchis italica
Orchis quadripunctata
Serapias orientalis

Ophrys helderichii x O. tentherdinifera ssp. Ophrys helderichii x O. tentherdinifera ssp.

Rutt 2 Lokal 2
Nästa stopp gjordes ca 700 m längre fram. Här i en serpentinkurva gick det in en grusväg till höger. Lokalen avsåg slänterna till vänster om grusvägen.
Hittade arter:
Anacamptis collina
Anacamptis papilionacea
subsp. heroica
Anacamptis pyramidalis
Himantoglossum robertianum
Neotinea lactea
Ophrys creberrima
Ophrys cretica
subsp. cretica
Ophrys omegaifera
subsp. basilissa
Ophrys sicula
Orchis italica
Orchis quadripunctata
Serapias bergonii


 

Rutt 2 Lokal 3
Ca 600 m längre fram fanns en vägkorsning där vi tog till höger mot Saktouria. Lokal 3 låg ytterligare ca 500 m framåt efter korsningen. Flacka slänter nedanför vägen.
 Hittade arter:
Anacamptis boryi                                                                                    Ophrys cretica subsp. cretica
Anacamptis collina                                                                                  Ophrys episcopalis
Anacamptis papilionacea
subsp. heroica                                                Ophrys heldreichii
Anacamptis papilionacea
subsp. alibertis var. alba                                 Ophrys sicula
Himantoglossum robertianum                                                                 Ophrys tenthredinifera
subsp. dictynnae
Neotinea lactea                                                                                       Orchis italica
Ophrys bombyliflora                                                                                Orchis pauciflora
Ophrys creberrima                                                                                  Serapias orientalis


 

Borstnycklar, Orchis italica Borstnycklar, Orchis italica

Rutt 2 Lokal 4
Stopp 4 gjordes ca 1,6 km från förra stoppet. Här fanns plats för bilarna direkt efter en brant högerkurva. Lokalen avsåg slänterna till vänster om vägen. Men först tog vi vår medhavda ”lunchbasket” från hotellet innan vi undersökte lokalen.
Hittade arter:
Anacamptis collina
Anacamptis papilionacea
subsp. heroica
Himantoglossum robertianum
Ophrys cinereophila
Ophrys creberrima
Ophrys cretica
subsp. cretica
Ophrys episcopalis
Ophrys omegaifera
subsp. basilissa
Ophrys omegaifera
subsp. omegaifera
Ophrys phryganae
Ophrys sphegodes
subsp. cretensis
Ophrys spruneri
subsp. spruneri
Ophrys tenthredinifera
subsp. dictynnae
Orchis italica
Orchis pauciflora
Orchis quadripunctata
Serapias orientalisRutt 2 Lokal 7

Ibland ser det ut som om de växer rakt ur berget, här en Orchis quadripunctata Ibland ser det ut som om de växer rakt ur berget, här en Orchis quadripunctata

För att vara säker på att nå ner till Saktouria valde vi att från 4:an köra ner till byn och lokal 7.  Vi passerade just i utkanten av byn och direkt efter fanns lokalen. Parkering kunde göras där vägen delade sig. Ganska brant slänt till vänster om vägen. Men redan på vägkanten kunde vi för tredje gång hitta grigoriana’n.
Hittade arter:
Anacamptis boryi
Anacamptis collina
Anacamptis papilionacea
subsp. heroica
Himantoglossum robertianum
Ophrys cretica
subsp. ariadnae
Ophrys cretica
subsp. cretica
Ophrys episcopalis
Ophrys omegaifera
subsp. omegaifera
Ophrys sicula
Ophrys spruneri
subsp. grigoriana
Orchis pauciflora
Orchis quadripunctataRutt 2 Lokal 5

Landkrabban Potamon potamos Landkrabban Potamon potamos

Som nämnts i början så slopade vi lokal 6 och fortsatte därför till lokal 5. Eftersom detta blev resans sista lokal passade det bra med en som var rik på orkidéer, vilket slänterna nedanför vägen var. Här fick vi också en riktig överraskning då vi hittade en levande krabba, kilometrar från närmaste vatten. Senare efterforskning visade att det var en sötvattenskrabba som delvis lever på land. Möjligtvis rann det vatten i dikena här under vintern men vid vårt besök sågs inget vatten så långt ögat nådde.

                                                                 Hittade arter:

Ophrys tenthredinifera subsp. dictynnae Ophrys tenthredinifera subsp. dictynnae

Anacamptis collina
Himantoglossum robertianum
Ophrys bombyliflora
Ophrys cinerophila
Ophrys creberrima
Ophrys cretica
subsp. ariadnae
Ophrys cretica
subsp. cretica
Ophrys episcopalis
Ophrys omegaifera
subsp. omegaifera
Ophrys phryganae
Ophrys sicula
Ophrys tenthredinifera
subsp. dictynnae
Orchis italica
Orchis quadripunctata
Orchis quadripunctata
var. alba
Serapias bergonii


Efter lokal 5 satte vi kursen kortaste vägen hemåt, d.v.s. samma väg som vi kommit under dagen och nådde hotellet strax före fem. En lagom tid för att börja packa inför nästa dags hemfärd.

Till toppen igen
 

Nedanstående lista visar vilka arter/hybrider vi hittade under vår vecka
01.     Anacamptis boryi
          Anacamptis boryi
var. alba
02.     Anacamptis collina
03.     Anacamptis coriophora
subsp. fragrans, knopp
04.     Anacamptis laxiflora
05.     Anacamptis papilionacea
subsp. alibertis
          Anacamptis papilionacea
subsp. alibertis var. alba
06.     Anacamptis papilionacea
subsp. heroica
07.     Anacamptis pyramidalis
08.     Himantoglossum robertianum
09.     Neotinea lactea
          Neotinea lactea
var. alba
10.     Neotinea tridentata
11.     Ophrys bombyliflora
12.     Ophrys cinereophila
13.     Ophrys creberrima
14.     Ophrys cretica
subsp. ariadnae
15.     Ophrys cretica
subsp. cretica
16.     Ophrys episcopalis
17.     Ophrys fusca
subsp. cressa
18.     Ophrys fusca
subsp. creticola
19.     Ophrys heldreichii
20.     Ophrys iricolor
subsp. iricolor
21.     Ophrys omegaifera
subsp. basilissa
22.     Ophrys omegaifera
subsp. omegaifera
23.     Ophrys phryganae
24.     Ophrys sicula
25.     Ophrys sphegodes
subsp. cretensis
          Ophrys sphegodes
subsp. cretensis var. alba
26.     Ophrys spruneri
subsp. grigoriana
27.     Ophrys spruneri
subsp. spruneri
28.     Ophrys tenthredinifera
subsp.dictynnae
29.     Ophrys tenthredinifera s
ubsp. dimidiata
30.     Orchis anatolica
subsp. anatolica ?
31.     Orchis anatolica
subsp. sitiaca
32.     Orchis anthropophora
33.     Orchis italica
          Orchis italica
var. alba
34.     Orchis pauciflora
35.     Orchis quadripunctata
          Orchis quadripunctata
var. alba
36.     Orchis simia
37.     Serapias bergonii
38.     Serapias lingua
39.     Serapias orientalis
40.     Serapias parviflora
 

Nedanstående fyra hybrider sågs också
Anacamptis boryi x papilionacea sp.
Ophrys bombyliflora x tenthredinifera
subsp. dictynnae
Ophrys heldreichii x tenthredinifera
subsp. dictynnae
Orchis italica x simia