O. scolopax, södra Frankrike, 2011-05-17

Bildgalleri för Ophrys scolopax

 

O. scolopax subsp. scolopax

 

O. scolopax subsp. picta

 

(O. sphegifera)

Ophrys scolopax  Cavanilles

O. scolopax, eller skorpionofrys som den fått heta på svenska, har fått ge namn åt en hel grupp närbesläktade arter, O. scolopax-gruppen, där alla har den "geting"-formade läppen med sidoflikar som omformats till mer eller mindre vassa horn. O. scolopax är en slank växt som kan bli upp till 40 cm med 3–12 medelstora blommor. Sepaler och petaler är rosa i olika nyanser, ibland vita. Läppen (9–14 mm) har sidorna nedvikta och delvis inrullade under läppen vilket ger den en rund och bullig form (getingkroppen). Grundfärgen är rödbrun till mörkbrun och mönstret består av gula cirklar och streck. Längst fram finns en uppåtvikt, gul spets. Sidoflikarna är omformade till två horn ca 4 mm långa. Växtplatser är fattiga gräsmarker, övergivna odlingsmarker, garrigue och buskmarker upp till 1 700 m. Utbredningen är Spanien, södra Frankrike och Ligurien (Italien) men området är osäkert p.g.a. sammanblandning med närbesläktade arter. Blomning: Mars–juni.

 

 

Ophrys scolopax subsp. picta (Link) Kreutz
Från Algarve i Portugal finns denna underart till scolopax beskriven. Det finns dock rapporter även från Andalusien om denna. Subsp. picta är mycket lik huvudarten men mycket mindre, läpplängd 7–11 mm medan den hos scolopax är 9–13 mm. Andra kännetecken är att petalerna vanligtvis verkar smalare då kanterna är inrullad bakåt, att märket vid basen är mer koncentrerat till basen, mindre utdragen på läppen samt att hornen är vassare och längre jämfört med läppen. Växtplatser är som för huvudarten men endast upp till ca 1 200 m. Blomning: Februari–juni.

 

Från Nordafrika finns rapporterat en art som mycket liknar O. picta, Ophrys sphegifera Willd. Noteringar finns också från Sardinien och Malaga, Spanien, (Serrania de Ronda) men dessa är inte verifierade. Detta är också en småblommig art som liknar O. picta mycket men har grönaktiga sepaler och petaler samt att läppen är bredast ovanför mitten. Blomning: Mars–juni.

Nedanstående bilder visar snarlika blommor men framtiden får utvisa om den spanska förekomsten skall räknas till O. sphegifera.