O. dodecanensis, Rhodos, 2011-04-05

Bildgalleri för Ophrys dodecanensis

Ophrys dodecanensis H. Kretzschmar & Kreutz

Detta är en ganska liten men robust planta, höjd 7–20 cm. Bladrosetten är förhållandevis kraftig med blad som kan bli upp till 20 cm. Blommorna liknar mycket O. scolopax men med läpplängd 8–9 mm. Sepalerna är vita till ljust lila, petalerna oftast samma färg men mindre. Läppens sidolober bildar små horn, 1–3 mm. Färgen är mörkt brun med ett ganska enkelt mönster i ljusare färger. Spetsen bildar en kraftig, gulgrön "tand" som pekar snett uppåt. Det gråsvarta stigmat är avskilt från läppen med en markant ribba. Växer inom kalkområden i phrygana, gammal odlingsmark, busk- och öppen skogsterräng upp till 700 m. Troligtvis endemisk på Rhodos men kan finnas på närliggande delar av turkiska fastlandet. Finns spridd över större delen av Rhodos men med en koncentration till de centrala delarna. Blomning: Mitten februari–mitten mars i högre liggande områden till början av april.
Kommentar
Enligt en artikel i ”Journal Europäischer Orchideen” Vol. 43 (3) 2011, av Hannes F. Paulus och Monika Hirth, så har det uppstått ett missförstånd i vad den ursprungligt beskrivna O. heterochila var för art. Vid granskningen av originaldokumentationen för Ophrys heterochila (från Turkiet) har det framkommit att den från Rhodos senare beskrivna O. dodekanensis är samma art som denna. O. dodekanensis bör därför betraktas som ett synonym till O. heterochila. Den art från Rhodos som ofta har fått beteckningen O. heterochila är troligtvis den som numera har beskrivits som Ophrys oreas P. Devillers & J. Devillers - Terschuren.
Det kan därför finnas skäl till en revidering av mina bilder här ovan. De borde enligt ovanstående kommentar kallas Ophrys heterochila.