Inga direkta lokalangivelser eller koordinater anges i nedanstående. Är du intresserat och vill veta sådant kan du kontakta mig via "Kontakt" i menyn.

Samtliga bilder nedan är "klickbara" och ger då en större bild.

Med en bilresa på dryga 40 mil från Rom  så behövdes några stopp för att sträcka på benen och en kopp kaffe. Med en bilresa på dryga 40 mil från Rom så behövdes några stopp för att sträcka på benen och en kopp kaffe.

Gargano 18-25 april 2005
Vi var nitton personer som denna aprilvecka startade vår bilresa från Roms flygplats i fem silvergrå bilar med kurs mot Gargano och Mattinata. En fundering infann sig genast: Hur skulle det gå att hålla ihop fem bilar i den italienska trafiken? Det visade sig dess bättre att det fungerade bra tack vare disciplinerade förare som alltid hade koll på huruvida den bakomvarande bilen fanns med eller inte.
Redan på väg från motorvägsavfarten ut mot Gargano kunde man ana att det hade varit en sen vår. En av karaktärsväxterna för detta område som brukar kanta vägarna, jättefänkålen Ferula communis, skulle normalt vara i full blom men nu sågs endast enstaka exemplar med utslagna blomskärmar. Det skulle sedan visa sig att det inte bara hade varit en kall vår utan att det fortfarande var kallt för årstiden. Så de tjocka tröjorna som packats ner, för säkerhets skull, kom väl till pass. Däremot klarade vi oss bra från regn. En enda eftermiddag drabbades vi men då regnade det desto mer samtidigt som temperaturen endast var 5-6 plusgrader.

Villagio San Matteo, låg inbeddad i oliv-, appelsin- och citrusplantager. Villagio San Matteo, låg inbeddad i oliv-, appelsin- och citrusplantager.

Vår inkvartering i lägenheterna i Villagio San Matteo, Mattinata, fyllde nog önskemålen för de flesta. I alla fall efter det att man hade lärt sig manövrera luftkonditioneringen så att den blåste varmluft i stället för att ytterligare kyla den redan kalla luften. Anläggningen var helt ny och vi var nog de första som tog den i bruk denna säsong.
I en så pass stor grupp finns de mest skilda kompetenser som tur är. Därför var vi många som kunde ta hjälp av Gunnar M som visste hur man hanterar en gasspis. När det på slutet av vår vistelse utbröt magsjuka bland några av deltagarna var det Lennart som fick gå ”ronden” för att se till att alla fick den hjälp som behövdes.

Giovanni Quitadamo i full gång med att visa oss orkidéarter. En mycket trevlig bekantskap. Giovanni Quitadamo i full gång med att visa oss orkidéarter. En mycket trevlig bekantskap.

Redan innan vår resa hade jag varit i kontakt med en lokal orkidékännare, tillika författare av boken ”Orchidee Spontanee nel Parco Nationale del Gargano”, Giovanni Quitadamo. Redan första dagen ställde han upp och guidade oss i trakterna runt Mattinata, trakter som tillhör de orkidérikaste på Gargano. Detta bidrog starkt till att vi redan efter första dagen kunde räkna ihop 25 arter samt några hybrider. Av tabellen nedan framgår att vi totalt under veckan hittade 50 arter (samt tre färgvarianter) + 6 hybrider. Ett mycket gott resultat med tanke på den kalla våren som hade försenat blomningen. Fyra arter hittades endast i knopp, Dactylorhiza fuchsii, Platanthera chlorantha, Limodorum abortivum samt Listera ovata. Dessa är normalt sent blommande och hittas inte i blom förrän i maj-juni. Anacamptis collina hittades överblommad på en lokal. En art, Spiranthes spiralis hittades endast med förra årets torra blomställningar (vinter-ståndare). I övrigt hittade samtliga i bra skick med undantag för Neotinea maculata, som på den lokal vid Mattinata där vi hittade den (ca 130möh), hade börjat falna. Det samma gällde i viss mån Himantoglossum robertianum som på de flesta lokaler var på nergång. De flesta Ophrys-arter var i början av sin blomning med endast någon/några blommor utslagna. Anacamptis och Orchis var, beroende av lokalens höjd, på en skala från just utslagen till max blomning. Endast Orchis lactea visade exemplar med tecken på överblomning.

Serapias vomeracea Serapias vomeracea








Ett släkte som tydligtvis hade påverkats av den kalla våren var Serapias. Några arter hittades men inte alla i den omfattning som årstiden kunde antyda. Serapias vomeracea hittades t.ex. med säkerhet endast på en lokal. Detta gjorde att man inte så ofta ställdes inför svårigheten med att artbestämma inom detta släkte.


På nästföljande sidor finns en kort beskrivning av de olika dagarnas exkursioner samt lokalangivelser.


Orkidéer per undersökt lokal

1)      Endast hittat med knoppar
2)      Överblommat
3)      Fröställningar från förra året (stopp på väg ner från Mt Sacro)

Till toppen

Ophrys speculum Ophrys speculum

Dag 1 - 2005-04-19
För första dagens exkursion hade vi fått hjälp av en lokal orkidékännare tillika författare av boken om Garganos orkidéer, Giovanni Quitadamo. Han guidade oss runt under förmiddagen på ett antal lokaler i Mattinatas närhet, dels Coppa Rotonda dels på Monte Sacro. Under eftermiddagen besöktes lokalerna 2 och 3 enligt Rutt 1. Under vår undersökning av lokal ”2” dök Anita och Mike upp, ett engelskt par som jag har haft mailkontakt med tidigare. De visade oss en lokal för Ophrys speculum, en ovanlig orkidé för Gargano. Redan efter denna första dag kunde vi räkna ihop 25 arter.
Total körsträcka 3,9 mil.






Stopp 1 Coppa Rotonda (KM 141)
Höjd över havet: Ca 220 m
Väg 89 mot Vieste, 4,2 km från Mattinata. Strax efter en brant stigning med serpentinsvängar blir det en skarp vä.-sväng. På vänster sida brant sluttning med rester av gamla odlingsterrasser upp mot en vass topp. Mycket orkidéer. (Samma lokal som Rutt 1, lokal 1).

 

Ophrys bertoloniformis  x Ophrys biscutella Ophrys bertoloniformis x Ophrys biscutella

Stopp 2 Monte Sacro 1
Höjd över havet:: Ca 430 m
Ca 1 km tillbaka efter väg 89 (vid KM 142) går en liten väg till höger in mot Monte Sacro (872 m). Ett kort stopp efter ca 3 km gjordes för att se på Ophrys bertoloniformis samt några hybrider med Ophrys biscutella. (Denna och efterföljande lokaler från Mt Sacro är det som avses med Rutt 6, lokal 2)

Ophrys sipontensis Ophrys sipontensis

Stopp 3 Monte Sacro 2
Höjd över havet: Ca 540 m
Vidare ytterligare ca 5 km (håller vänster hela tiden i korsningar) fram till vägens slut. Här visade Giovanni oss vackra exemplar av Ophrys sipontensis.

 

Ophrys promontorii Ophrys promontorii

Stopp 4 Monte Sacro 3
Höjd över havet: Ca 600 m
Vände sedan och körde tillbaka samma väg. Stoppade för att kolla efter Ophrys promontorii.






 

Ophrys biscutella Ophrys biscutella

Stopp 5 Monte Sacro 4
Höjd över havet: Ca 600 m
Nytt stopp efter ca 1 km vid en liten väg som går upp till vänster. Denna gång för att beskåda Ophrys biscutella. I slänten upp mot biscutella-lokalen till vänster om vägen växte bland annat narcisser.



 

Romeo & Julie, Dactylorhiza romana Romeo & Julie, Dactylorhiza romana

Stopp 6 Monte Sacro 5
Höjd över havet: Ca 600 m
Sista stoppet gjordes ytterligare några hundra meter längre fram. Där i slänten till vänster om vägen fanns gott om Romeo & Julie, Dactylorhiza romana. Endast den gula formen fanns här.
 
Innan vi tackade Giovanni för guidningen och lämnade honom (han skulle hämta upp nästa grupp) tog han oss med till en lantgård med servering där vi kunde förfriska oss med citrondricka.
På väg ner från Monte Sacro gjordes ett snabbt stopp, strax innan vi åter kom ut på väg 89, för att titta på utsikten över Mattinata. Här hittades bland annat förra årets torkade fröställningar av Spiranthes spiralis.




 

Spegelofrys, Ophrys speculum Spegelofrys, Ophrys speculum

Stopp 8 Spegelofrys-lokalen (KM 8-9)
Höjd över havet: 333 m
Nere på kustvägen, SP 53, tog vi vänster mot Vieste och körde ca 5 km. På vänster sida i den branta slänten växte ett ensamt exemplar av Ophrys speculum.  Vi tackade Anita & Mike för deras hjälp. Utan den hade vi nog inte hittat denna ”juvel”. Eftersom dagen nu led mot sitt slut satte vi nu kursen mot den sista av denna dagens lokaler.

Stopp 9 Utsikt ”Massa del Sale”  (KM 8,4)
Höjd över havet: ca 300 m
Knappt 1 km från förra stoppet mot Mattinata i en skarp högerkurva finns en bred vägren. Bra utsiktsplats över kusten och slätten med olivodlingar nedanför. Brant slänt nedanför vägen, stenig gräsmark. Mycket fjädergräs (Stipa). Södersluttning med mycket Serapias och Orchis purpurea. Detta var enda lokalen där vi hittade säcknycklar, A. collina, tyvärr överblommade.



 

Vy från stopp 9

 

Dag 2 - 2005-04-20


Dagens exkursion gick till en blandning av lokaler från Rutterna 2 och 6. Efter tips från Anita & Mike dagen innan beslöts att först besöka en lokal utefter vägen M. S. Angelo – Maria di Pulsano. Detta område blir på söder-sluttningen av Garganos bergsmassiv. Innan vi kom så långt gjordes dock ett stopp innan M. S. Angelo för att beundra de gamla odlingsterrasserna som här finns i en otrolig mängd. En sval och frisk vind gjorde att lite tjockare tröjor och jackor behövdes denna dag.


Fantastiska odlingsterraser på väg upp mot Monte San Angelo

Ophrys tenthredinifera var clorantha Ophrys tenthredinifera var clorantha


Stopp 1 ”Cypresshuset” (Rutt 2, lokal 1)
Höjd över havet: Ca 460 m
Väg 89 mot Manfredonia och sedan höger innan tunneln (väg 89 d.B) mot M S Angelo. Ca 12 km från vårt lägenhetshotell ligger ett gammalt, litet stenhus till höger om vägen. Två stora pelarcypresser intill huset gör att man lätt upptäcker det. God plats för parkering strax efter huset. Artrik slänt till vänster om vägen. Troligtvis gammalt brandfält som nu håller på att växa igen. En del tallskog finns också. Bra lokal för stornycklar och Ophrys fusca-arter.







 

Till toppen

Bleka pricknycklar, Neotinea lactea Bleka pricknycklar, Neotinea lactea

Stopp 2 Santa Maria di Pulsano (Rutt 6, lokal 1)
Höjd över havet: ca 750 m
Vi fortsatte vidare fram till Monte San Angelo. Följde nedre gatorna genom stan till utkanten på andra sidan. Där finns en skylt som pekar mot Santa Maria di Pulsano. ca 3,3 km från stan (från skylten), i en skarp vänsterkurva, går det en traktorväg in till höger. Här fanns nästa lokal. Parkering finns på den breda vägrenen på vä sida direkt efter kurvan. Området består av öppna betesmarker med kort vegetation. Det är därför inhägnat med taggtråd som man med visst besvär kunde ta sig över. Mycket orkidéer, framförallt fjärilsnycklar Anacamptis papilionacea och bleka pricknycklar, Neotinea lactea.

Gullvivenycklar, Orchis provincialis Gullvivenycklar, Orchis provincialis

Stopp 3 ”Pion-lokalen”, Valle Carbonara (KM 49) (Rutt 2, lokal 3)
Höjd över havet: ca 560 m
För att ta oss till nästa lokal körde vi tillbaks till M. S. Angelo och tog väg 272 ner i dalen på andra sidan. Väl nere i vägkorsningen följde vi väg 272 till vänster upp genom dalen ca 1,4 km till KM 49. Till vänster om vägen i skogskanten finns en lokal med mycket Paeonia mascula. Tyvärr hade även här den sena våren påverkat vegetationen så att pionerna endast var i knopp. Detta blev dagens sista stopp innan vi vände hemåt igen via M. S. Angelo.







Dag 3 - 2005-04-21

Även denna dag började bra med solsken och lagom värme. Detta skulle dock inte vara så länge för framåt lunchtid började det mulna på och sedan öppnade sig regnmolnen och strilade ner rejäla mängder vatten under resten av eftermiddagen.
Resa gick utefter delar av det som var tänkt som rutt 1, SP 53 till Vieste. Innan regnet började hann vi med ett par stopp för att se på några av de många spektakulära formationer som har eroderats fram i kalkberget utefter sydsidan av Garganohalvön. Vi fortsatte sedan vidare utefter nordostkusten av halvön där vi besökte lokalerna 3, 4 och 5 enligt Rutt 4. På grund av regnet besöktes inga fler lokaler utan efter fikat, som fick intas i bilarna, gick resan kortaste vägen över Foresta Umbra hem till Mattinata igen.











Vy över Garganos branta sydsida. Stränderna nedanför är ofta oåtkomlig från landsidan.

Göknyckel, Anacamptis morio var alba Göknyckel, Anacamptis morio var alba

Stopp 1 SP 53 mot Vieste (KM 25)
Höjd över havet: ca 255 m
Ca 25 km från Mattinata där kustvägen på en sträcka lämnar kusten och gör en sväng inåt landet gjordes ett snabbt stopp. En röjning i skogen till vänster om vägen visade sig vara ointressant men en del orkidéer fanns utefter vägkanten. Här fanns t.ex. en vit Anacamptis morio.

Ophrys apulica Ophrys apulica

Stopp 2 Udden efter Vieste (Lokal 3, Rutt 4)
Höjd över havet: ca 5 m
Strax efter Vieste (avslutningen på den långa sandstranden) gör kustvägen, SS 16, en krök runt en udde. God plats för parkering fanns mitt i kurvan på höger sida om vägen. Det regniga och blåsiga vädret inbjöd inte till någon noggrannare genomgång av kullen som bildar udden men en del orkidéer fanns dock, t.ex. fina exemplar av Ophrys apulica. Öppet gräsbevuxet område.

Salepsrot, Anacamptis pyramidalis Salepsrot, Anacamptis pyramidalis

Stopp 3 Slänten ner mot havet (Lokal 4, Rutt 4)
Höjd över havet: ca 5-30 m
Några hundra meter längre fram gjordes nästa stopp. Här sluttar det öppna landskapet ner mot havet. Vi hade hoppats på att hitta Anacamptis fragrans här men om den fanns hade nog den kalla våren gjort att den inte var i blom än. Det fanns dock gott om Anacamptis pyramidalis och Serapias. Även slänterna ovanför vägen är intressanta orkidémarker.

Ophrys cornuta Ophrys cornuta

Stopp 4 Cornuta-lokalen (KM 17,6) (Lokal 5, Rutt 4)
Höjd över havet: ca 150 m
Turen gick sedan vidare utefter SS16 mot Peschici. Nästa stopp, som blev dagens sista, gjordes några kilometer innan Peschici vid kilometermärket 17,6. Direkt efter en skarp vänsterkurva går en liten skogsväg snett upp till vänster in i skogen. Parkering går bra till höger om vägen. Efter idogt letande i ösregnet hittades tillslut den eftersökta Ophrys cornuta, två regnvåta plantor just i början av sin blomning. Troligtvis hade den kalla våren även här gjort att blomningen blivit försenad.

Här intog vi den medhavda matsäcken, sittande i bilarna, innan vi gav upp för dagen och åkte hem igen.





 

Till toppen

Dag 4 - 2005-04-22

Förmiddagskaffe på kanten av den stora dolinen. Förmiddagskaffe på kanten av den stora dolinen.

För fredagens exkursion beslöts att följa rutt 3. Den var planerad att köras via Manfredonia till San Giovanni Rotondo (väg SP 58), San Marco in Lamis och vidare (SP 48) fram till Sannicandro Garganico. Men innan dess besökte vi den imponerande dolinen Pozzetina där vi också passade på att ta 11-kaffe (överraskande?). Efter Sannicandro Garganico körde vi vidare via SS 89 till Cagnano Varano. Vägen går här genom landskapet ovanför Lago di Varano, ett område med mycket bra orkidémarker. För hemresan valdes en annan väg än angiven i Rutt 3. I stället för att köra via Carpino körde vi väg SP 43 direkt till San Giovanni Rotondo. En mycket intressant väg med många potentiella orkidélokaler men eftersom dagen led mot sitt slut gjordes endast ett stopp. Egentligen ett stopp på lämpligt ställe för nödvändiga naturbehov. Området visade sig dock vara en mycket bra lokal för bland annat Romeo & Julie, Dactylorhiza romana, och Ophrys biscutella plus en hel del annat. Från San Giovanni körde vi sedan samma väg som på morgonen tillbaks till hotellet.
Jämfört med gårdagens väder var dagens ”praktfullt”, lufttemperatur ca 13-15 grader och lätt molnigt. Men på dessa breddgrader blir det fort betydligt varmare än så i soliga lägen. 

Orchis quadripunctata Orchis quadripunctata

Stopp 1 San Marco in Lamis (KM 4) (Rutt 3, lokal 2)
Höjd över havet: ca 700 m
Från San Giovanni Rotondo körde vi väg 272 till San Marco in Lamis och vidare väg SP 48 mot Sannicandro Garganico. Vid KM 4 gjordes första stoppet. Vi parkerade vid vägkanten och klättrade upp genom en rätt så brant slänt. Här har tidigare hittats Orchis tridentata men i år var det nog för tidigt för denna. En del arter hittades även om individantalet inte var så stort. Brant, öppen och stenig betesmark med mycket kort vegetation.
 
Vidare mot Sannicandro, vid Km 13 går en liten väg ner till vänster. Denna leder ner till Italiens största dolin, Dolina Pozzetina (33T 0546930 / 4626259), en cirkelrund, konisk sänka i berggrunden. Denna har skapats genom att vatten har underminerat berggrunden så att ytan till slut har störtat in. Sänkan är ca 400 m i diameter längst upp och ca 100 m djup. Här vid denna magnifika ”grop” passade vi på att ta förmiddagsfika vilket nog är en ovanlig företeelse på våra exkursioner.

Cyclamen repandum Cyclamen repandum

Stopp 2 Sannicandro Garganico – Cagnano Varano Nr.1 (KM 32,4) (Rutt 3, lokal 4)
Höjd över havet: Ca 250 m
Från Scannicandro körde vi SS 89 mot Cagnano. Vid en liten avkörning på vänster sida om vägen gjordes nästa stopp. Observera att detta stopp troligtvis inte är det som beskrivits som lokal 4, rutt 3 utan något längre fram. Till höger om vägen fanns betesmarker med omväxlande buskage och öppna ytor. Det ganska branta området dominerades av en djup dalgång (klyfta) på vars sidor det fanns otroliga mängder av cyklamen, Cyclamen repandum. I botten av dalgången fanns också pioner. Här hade de kommit något längre än de vi hade sett tidigare. Det samma gällde ett antal exemplar av Orchis provincialis som hittades här. Av orkidéerna var det framför allt fjärilsnycklar, göknycklar och den gulvita varianten av Romeo & Julie som dominerade.
Innan vi drog vidare mot nästa lokal passade vi på att i gröngräset inta vår medhavda lunch i solskenet.

Ophrys parvimaculata Ophrys parvimaculata

Stopp 3 Sannicandro Garganico – Cagnano Varano Nr.2 (KM 37,4)
Höjd över havet: Ca 240 m
Ca 5 km längre framåt väg SS89 gjordes nästa stopp vid vägkanten för att undersöka området. Till höger om vägen fanns betesmarker med en del buskage. Till vänster om vägen fanns ett område som inte hade betats och här var det betydligt örtrikare. Här, kanske något hundratal meter från vägen i stenig gräsmark, fanns också den för Gargano endemiska Ophrys parvimaculata. Efter att ha återvänt till bilarna beslöts att detta fick bli dagens sista stopp och vi startade hemfärden. Hemfärden skulle sedan gå fram till San Giovanni och därifrån samma väg som på morgonen tillbaka till hotellet.

Romeo & Julie, Dactylorhiza romana Romeo & Julie, Dactylorhiza romana

Stopp 4 Cagnano Varano – San Giovanni Rotondo  (KM 14,4)
Höjd över havet: Ca 630 m
Efter vissa besvär med skyltningen tog vi oss genom Cagnano och valde sedan att köra väg SP 43 mot San Giovanni. Vägen gick genom flera områden som verkade intressanta men eftersom det var sent på dagen var det inte meningen att göra några fler stopp. Ett stopp gjordes dock på lämpligt ställe för att uträtta naturbehov. Det visade sig dock att området var en mycket bra orkidélokal, särskilt för Romeo & Julie som fanns i stor mängd. Här hittades också skogsnycklar, Dactylorhiza fuchsii, dock endast bladrosetter med början av blomax. Området bestod av sluttningar med gles lövfällande skog.







 

Till toppen

Dag 5 - 2005-04-23



Dagen ägnades åt att undersöka lokaler längre upp i Valle Carbonara samt ett besök på Foresta Umbra. Vi startade därför som vår resa till Monte San Angelo men denna gång valde vi att ta serpentinvägen upp på den branta södersidan. Vägen är numera bred och håller god standard men det är mycket brant då man på en sträcka av ca 3 km (fågelvägen) skall ta sig upp dryga 800 m. Väl nere i Valle Carbonara, på andra sidan staden, körde vi åter väg 272 österut för att besöka lokaler för Neotinea ustulata och Ophrys promontori. Dagen avslutades med ett besök på Foresta Umbra, det stora skogsområdet på de högre liggande inre delarna av Gargano.

Läraren med sina två elever Läraren med sina två elever

Stopp 1 Väg 272 innan Bosco Umbra korsningen   (KM 47 ) (Rutt 2, lokal 4)
Höjd över havet: Ca 645 m
Utefter väg 272 vid kilometermarkering 47 strax innan väg till höger med skylten ”Bosco Umbra” gjordes första stoppet. Terrängen är svagt kuperat och består av öppna steniga gräsmarker.  En lokal där det tidigare har hittats Himanto-glossum hircinum, bockyxne, undersöktes dock utan resultat. Troligtvis var det alldeles för tidigt på denna höjd ett så här sent år. Vi träffade här på en italiensk lärare och två av hans elever som erbjöd sig att visa en annan lokal i närheten. Vi avbröt därför vidare sökning och följde honom några km vidare framåt väg 272.

Ophrys sipontensis Ophrys sipontensis

Stopp 2 Väg 272 (KM 43,8 )
Höjd över havet: Ca 555 m
Strax efter att väg 272 börjat luta nerför mot södersidan av Gargano, i några skarpa kurvor, stannade vår ”guide” vid vägkanten. Här i sluttningen till höger om vägen fanns ett område inte lika hårt betat som mycket av den omkringliggande naturen. Det visade sig att området var mycket rikt på orkidéer. Vi tackade läraren för hjälpen eftersom han hade en tid att passa i skolan.

OPhrys promontorii OPhrys promontorii

Stopp 3 Väg 272 Ophrys promontorii-lokalen (KM 45,9 ) (Rutt 2, lokal 5)
Höjd över havet: Ca 650 m
Från stopp 2 vände vi och körde ett par kilometer tillbaka. Här fanns en säker lokal för O. promontorii som skulle undersökas. Vi parkerade till höger om vägen på den breda vägrenen i en vänsterkurva. Området vi skulle besöka låg till vänster om vägen och består av släta, öppna betesmarker så gott som helt utan buskvegetation. Här fanns en hel del orkidéer. Men även här hade nog den sena våren satt sina spår så att det i huvudsak var de tidigblommande arterna som dominerade, framför allt gök- och fjärilsnycklar. Vi hittade t. ex. endast ett exemplar av Ophrys promontorii.

Fåblommig gullvivenycklar, Orchis pauciflora Fåblommig gullvivenycklar, Orchis pauciflora

Stopp 4 Väg 528 (KM 41 ) (Rutt 2, lokal 5)
Höjd över havet: Ca 745 m
Resan gick nu tillbaka samma väg som vi kommit på morgonen fram till korsningen nedanför Monte San Angelo. Där tog vi vänster in på väg 528 mot Foresta Umbra. Min lokal nr 1 från Rutt 4 visade sig vara helt nerbetad/trampad av hästar så vi lämnade den utan att göra något försök att kolla där. Något längre fram (högre upp) skulle det, enligt uppgifter från Anita & Mike, finnas gott om Orchis pauciflora vilket också visade sig stämma. Området består till större delen av lågvuxen, ganska tät skog med små öppna ytor här och var. Det mesta av orkidéerna växte utefter vägkanterna. Vid Km 41 fanns möjlighet att köra åt sidan från vägen och här passade vi på att njuta av den kanske varmaste dagen under vår vistelse medan vi åt vår lunch. Förrutom O. pauciflora hittade vi här ytterligare en ny art för resan, sparrissyssla, Limodorum abortivum. Plantorna var dock endast ca 10 cm höga och skulle nog behöva ett par veckor till innan de blommade.
 
Efter stopp 4 körde vi upp på Foresta Umbra där vi gjorde ett stopp för att beundra den gamla, högvuxna lövskog som finns här. På väg ner igen besökte vi informationscentret på Foresta Umbra och en del av oss besökte också det tillhörande naturmuseet där växt- och djurlivet i nationalparken presenterades. Så långt på dagen var klockan så mycket att det, efter en kort fikapaus, var hög tid att börja på hemvägen igen. Den gick samma väg som vi kommit tidigare, via Monte San Angelo tillbaka till Mattinata.

 

Till toppen
 

Dag 6 - 2005-04-24

Vy från Coppa Rotunda Vy från Coppa Rotunda

För sista exkursionsdagen på vår Gargano-vecka hade vi två mål som vi tidigare lämnat för att återkomma till. Det var en lokal för Neotinea maculata, som vår guide Giovanni hade visat några av oss en tidig morgon innan alla var redo för utfärd, samt en återvisit på den första lokalen vi besökte, Coppa Rotonda. Även denna dag visade sig vädret vara av det bättre slaget med sol och lite lätt molnighet. Veckan avslutades därför betydligt bättre än den började vad vädret gällde. Tyvärr kunde inte alla vara med då några i sällskapet hade insjuknat i magsjuka.

Ophrys apulica Ophrys apulica

Stopp 1 Mattinata, Neotinea maculata-lokalen
Höjd över havet: Ca 130 m
Från hotellet körde vi fram till rondellen vid nordvästra infarten till Mattinata. Där tog vi vägen snett upp till höger för huvudgatan men redan efter ca 50 m svängde vi tvärt (nästan 360 grader) höger och körde en liten lokalväg ut ur samhället och genom olivodlingar. Efter ett par km, strax efter en stickväg ner till höger, fanns en terrasserad slänt till vänster om vägen. Här gick det att parkera. Lokalen för N. maculata fanns ca 50 meter innan slänten, i branten intill vägen, på vänster sida. I den terrasserade slänten fanns mycket orkidéer. Framför allt många vackra exemplar av Ophrys apulica.

Ophrys archipelagi Ophrys archipelagi


Stopp 2 Coppa Rotonda (KM 141)
Sista stoppet ägnades åt ett återbesök på Coppa Rotonda eftersom första dagens besök gick ganska fort. För en del av orkidéerna kunde man se att blomningen hade kommit längre, t.ex. höll Ophrys archipelagi på att falna nu och det var tydligt att den arten fick vi se i bra skick tack vare den sena våren. Orchis quadripunctata hade däremot hunnit slå ut nu och var kanske på sitt bästa nu.







Detta blev den sista lokalen vi besökte under vår Garganovecka.Till trots för att veckan började lite småsålt vad vädret beträffade så var vi nog alla överens om att vi hade haft en vecka som fyllde våra förväntningar. 

 

Till toppen