Blomningstider - för arter/hybrider som finns i min trädgård
 

Här nedan kommer jag lägga upp bilder på de arter som jag har i trädgården allt eftersom de kommer i blom, samt tider för blomningens början. Andra kommentarer som rör plantornas utveckling under året kan också dyka upp här.


2024

Cypripedium formosanum
2024-03-08

Detta är den första av orkidéerna som kommit i blom. Den har dock övervintrat i en kruka i ett förråd där temperaturen hållits mellan 5 och10 grader. Konstbelysning har funnits hela vintern. Arten finns även på friland men där blommar den andra halvan av maj. 

2024-03-29
Nu efter att all snö tinat bort och även vintertäckningen plockats bort börjar man se skotten på Cypripedium:arna som längre fram på våren skall ge blomning. Nedan ses några exempel på de som kommits längst. 
Första bilden visar de nya skotten på Cypripedium 'Barry Philips' som har funnits hos mig ett antal år. Det är en av de som kommer i blom först. Planterat på friland från början.
Andra bilden är Cypripedium fasciolatum som övervintrat ute men fortfarande i samma kruka som den blommade i förra året. Krukan har varit täkt under vintern men annars i normal vintertemperatur. Ny hos mig förra året.
Tredje bilden visar en ny sort hos mig, Cypripedium kentuckiense x planipetalum. Inköpt och planterat i kruka under vintern 2023. Övervintrat frostfritt kvarvarande del av vintern/våren. 
Fjärde bilden Cypripedium 'Sabine Pastel' också den ny hos mig. Inköpt tidig vår och planterat i kruka och hållits frostfritt efter det. Har ingen erfarenhet av denna men möjligtvis är det en tidig sort eftersom den kommmit så långt.

 

2024-04-08

En kort uppdatering om vad som hänt under de 10 dagarna som gått sedan ovanstående notering gjordes. Ett snöoväder i veckan som var gav ca 30cm snö och dessutom minusgrader gjorde att krukorna med Cypripedium åkte in i mitt kallförråd. Övriga friplanterade orkidéer som stuckit upp verkade dock inte tagit skada av ovädret. 
Nedan ses från vänster:
Cypripedium 'Philip Dark' som numera mäter ca 15 cm
Cypripedium 'Sabine Pastel' som har drygt den höjden visat tydligt att det finns knoppar i de två skotten. 
Bild tre visar två av fem skott på Cypripedium formosanum. Lägg märke till att det är ca 10 cm mellan skotten. Resterna av förra årets skott syns som den torra stjälken som ligger mellan dessa. En egenhet hos arten är att nya skott skickas iväg långt från det tidigare, vilket betyder att det behövs gott om plats om man vill odla denna. 
Sista två bilderna visar två av de Dactylorhiza jag har, D. majalis och hybriden D 'Atlanta'. 



2024-04-27
Ännu en uppdatering om hur det utvecklats för några av de plantor jag har kvar i krukor. Större delen av tiden från förra uppdateringen har det varit nattfrost. Jag har därför ställt in krukorna varje natt. Den första av dessa har nu börjat blomma blomma, Cypripedium 'Sabine Pastel'. Vacker med sina ljust gröna och gräddvita toner (bild 1). Den köptes i slutet av vintern och var gott igång redan då. Så årets blomning sker nog betydligt tidigare än om den var planterat på friland.
Den nästa som kommer att blomma är Cypripedium 'Philip' Dark. Redan nu kan man skymta knopparna. Bild tre visar snigelskador på bladen och efter idogt sökande hittades också snigel i ett bladveck. Bild fyra visar denna, vilken troligtvis är en mördarsnigel. Eftersom den inte är mer än någon cm så har den inte hunnit ställa till med någon större förödelse.  
Undre raden till vänster visar Cypripedium x ventricosum (C. calseolus x macranthos). Mitten Cypripedium kentuckiense x planipetalum. som nu börjat sträcka på sig om än sakta. Till sist bladen på Cypripedium formosanum som utvecklats väl efter blomningen i mars.

2024-05-16
 

Som antydd i min förra uppdatering så blev det Cypripedium 'Philip' Dark som blev nästa att slå ut blommor. Jag har den fortfarande planterat i en kruka. Får fundera ut under sommaren var jag vill ha den i rabatterna.
Det har också hänt några missöden sedan senast. Cypripedium for-mosanum (på friland) kom med sex nya skott dock bara ett med knopp men tyvärr var sniglarna framme till trots att jag provade passa upp. Två av skotten bets av nere vid roten varav ett var det som hade knopp. Så ingen blomning på den arten i år.
De nya skotten på Cypripedium fasciolatum stannade i växten och vissnade sedan. Varför ?
Till sist Cypripedium x ventricosum kom med ett antal skott men i samtliga vissnade knopparna. Varför ?



2024-05-18

Inte allt är sorger och bedrövelser. Nu kommer olika arter/hybrider komma slag i slag. Ovanstående är först ut av de som är plan-terade på friland. Den gula är Cypripedium 'Barry Phillips' som detta år fått två blommor per stjälk på de flesta skotten. Hybriden är en korsning mellan Cypripedium fasciolatum och C. segawae. Den röda är en onamnat hybrid från ett garden center.

Av övriga orkidéer på friland har Majnycklarna börjat visa knoppar, även så hybriden 'Atlanta'. Men någon vecka till eller kanske drygt det behövs nog innan blomning sker.
Också ett antal självsådda skogsnyckel-hybrider växer fort nu. 









Majnyckel (Dactylorhiza majalis subsp. majalis) uppe till höger och den rent gröna i nederkant är Dac-tylorhiza 'Atlanta'.


2024-05-23
 

Nesta Cyp som börjar blomma är Cypripedium 'Johnny Petersen'. Det är en hybrid av Svante Malmgren.
Detta år har den gått tillbaka ganska kraftigt. Detta år med endast fem blommande skott. Möjligtvis har den kalla vintern påverkat den. Hoppas den återkommer i gammalt gott slag kommande år. 








 

Cypripedium 'Johnny Petersen'

 

Av de krukodlade Cypripedium jag har blommar nu hybriden Cypripedium kentuckiense x planipetalum (vänstra bilden). Den har kentukienses typiska stora sko men jag hade förväntat mig mycket mörkare sepaler/petaler.  
Mittbilden visar att Cypripedium 'Ulla Silkens' nu har nådd ca halvvägs till blomstorlek. 
Till höger syns att majnycklarna nu börjar öppna första blommorna. 


2024-05-28
Yterligare några dagar har gått och det sker en snabb utveckling i rabatterna. 

Cypripedium Kentucky Maxi (C. fasciolatum x kentuckiense)
Cypripedium Kentucky Maxi (C. fasciolatum x kentuckiense)

Cypripedium Kentucky Maxi är nu i full gång. Det är en korsning mellan de två Cypripedium i släktet som har störst läpp (kentuckiense och fasciolatum) och hybriden håller vad detta lovar. Nedan ses som första bild storleken jämfört med min hand. Även nästa bild är en jämförelse men här med Cypripedium Kentucky Pink som är en korsning mellan kentuckiense och macranthos.
Bilderna två och tre visar två onamnade hybrider men mycket vackra. Hybriden på bild tre är en småblommig form med vit läpp och röda sepaler/petaler. 
Längst ut till höger syns att majnycklarna har utvecklats snabbt. Till höger står en hybrid med rent gröna blad, Dactylorhiza Atlanta, som är en korsning D. majalis x foliosa.