Skagen, Danmark 2022-07-29

Skagen som man ser det om man lämnar turiststråket, sand, sand och åter sand i oändliga dyner. 

I Danmark finns några knipprötter som inte finns i Sverige. Två av dessa finns i dynlandskapet utefter Skagens västkust, dynknipp-rot Epipactis helleborine subsp. neerlandica samt Skagenknipprot Epipactis helleborine var. renzii. Så vill man se dessa får man ge sig till Skagen. 
Slutet av juli bör vara en bra tid för att hitta dessa två i blom. Så för fredagen 29 juli 2022 planerades en dagstur över till Skagen för att göra ett försök att hitta dessa. Färja Göteborg - Fredrikshamn och vidare norrut ut mot Skagens norra udde med bil. Vår första försök var uppe vid den norra udden där vi hade en lokal varifrån neerlandica var raporterat. Tyvärr lyckades vi inte hitta något här så efter någon times letande gav vi upp. 
Annars var det väldig mycket turister men de höll sig utefter stigar och vägar och störde inte oss i vårt sökande. 
Lokal två gav inte heller den utdelning. Efter en omväg fram till lokalen, vilket tog musten ur oss i de svårgångna dynorna, genomsökte vi lokalen utan resultat. Så efter en väl förtjänat fika valde vi att fortsätta till vår tredje förplanerade lokal. 

Det visade sig att det inte fanns många plantor så det blev som att leta efter en nål i en höstack. Med lite tur och idogt sökande lyckade vi ändå hitta "nålen".


 

Vy från fyndplatsen, sanddynor täckta av ett knähögt styvt gräs.


 

Vårt sökande resulterade till slut i att vi hittade en av de sökta arterna, Epipactis helleborine var. renzii. Att hitta den andra, Epipactis helleborine subsp. neerlandica, insåg vi att det fick bli ett försök kommande år.
Bilderna nedan visar från vänster en av de tre plantorna vi hittade samt närbild på blommorna. Vidare ses blomställningen och närbild på planta nr två. Den tredje var en mycket mindre planta som endast var i knopp.