Den danska ön Mön hade länge stått på önskelistan över besöksmål. Inte bara för dennes orkidérikedom utan också för den speciella natur man möter där. Till slut kom en tid då det mesta kunde passa för att göra en sådan resa. Så våren 2003, 11 och 12 juni, blev vigd för detta besök. Vi packade det som behövdes för en sådan resa och gav oss iväg. 

Ovanstående bilder visar att det finns mycket mer än bara kalkklipporna att njuta av på Mön. Områden som dessa med lummiga lövlundar och grönska  ger njutningsbara promenader. 
 

Ytterligare ett par vyer från en annan miljö som ön bjuder på, blomsterbackar med utsikt mot jordbruksmarken som sträcker sig ut mot havet. 

Men för de flesta som hör om Mön tänker nog främst på de vita kalkklipporna som inte står långt efter de berömda "White Cliffs of Dover". Nedan ses några vyer dels sett från stigen som går ovanför klipporna dels från stranden nedanför. På sista bilden skymtar i högerkanten slutet på en av trapporna som går ner till stranden på ett par ställen. 

Men för den orkidéintresserade är det kanske just Möns rikedom på orkidéer som lockar en hit. Och då fremst förekomsten av stornycklar som här har en av sina få växtplatser i Danmark. Danmark utgör därmed nordgränsen för denna syd- och mellan-europiska art. Mön har dock många fler orkidéarter att bjuda på. Men vill man se alla får man nog hit flera gånger under vår/sommar. Den senaste sammanställning jag sett visade att de finns 18 orkidéarter inom Möns Klint vilket gör området till ett av de orkidérikaste i Danmark.
Många av orkidéerna vi såg var fullt utslagen, och ibland på väg att börja blomma av. Så detta år skulle nog en vecka tidigare varit en bättre tid för vår tur.
Här nedan visar jag endast de jag såg på min resa vilket blev en mycket liten andel av Möns orkidéer.



 

En av de första orkidéerna vi träffade på var skogsnyckel, Dactylorhiza fuchsii. Här med jättestora och mycket tätblom-mande blomax. 












 

Skogsnyckel, Dactylorhiza fuchsii

Bilderna till höger visar ett planta som mera liknar Jungfru Marie nycklar (Dactylorhiza maculata) än skogsnyckel men denna finns inte rapporterat från Möns Klint. Möjligtvis kan det vara en hybrid mellan majnyckel (Dactylorhiza majalis) (som finns på Mön) och skogsnyckel. Formen på läppen ser i alla fall inte ut som skogsnyckel.








Dactylorhiza x braunii, D. fuchsii x D. majalis ssp. majalis ???

Ytterligare ett par av de vanligare arterna som sågs var dels grönvit nattviol, Platanthera chlorantha, dels tvåblad, Neottia ovata
Ängsnattviol (Platanthera bifolia) Fanns tidigare på Möns Klint men är idag helt borta.










Ängsnattviol, Platanthera chlorantha till vänster och till höger tvåblad, Neottia ovata.

Det är två arter som de flesta tycker är rariteter på våra bräddgrade. Förutom stornycklar är det denna, stor skogslilja, som har sina nordliga utposter här i södra Danmark samt på Gotland. Längre söderut i Europa är den dock inte speciellt ovanlig. På Mön är den heller inte ovanlig och vi stötte på den flera gånger.De gulvita blommorna öppnar sig dåligt och som syns på sista bilden hålls blombladen ihop runt läppen och bildar en smal öppning som de pollinerande insekterna får ta sig in genom. 

För de flesta är stornycklar, Orchis purpurea, den stora sevärdheten här på Mön. Den finns dock även på några andra lokaler inom sydvästra Danmark. Detta är de enda växtplatserna för arten i Norden och Danmark bildar därför nordgränsen för artens utbredning.
Stornycklar är en ståtlig syn och gör skäl för namnet, den kan nå upp till en höjd på dryga 60 cm men vanligare 30-40 cm. Arten liknar mycket på Johannesnycklar men är till alla delar större. Blommorna varierar en hel del i form och färg och helvita blommor är inte ovanlig. Sista bilden här ovan visar en udda form på blomman som påminner om några arter som man kan se i södra Europa. 

Efter att ha vandrat runt på denna del av Mön, Möns Klint, under ett par dagar kände vi oss ganska nöjda då vi så småningom på dag två satte kursen hemåt igen. Det var dock inte utan att man kände lite mersmak av denna vackar del av Danmark.

 

Till toppen av sidan

Åter till reserapporter

Åter till Startsidan