Danmark
Danmarks orkidéer Litteratur & länkar Orkidéernas blomningstider
Allmänt
Hela Danmark är ett resultat av inlandsisen framfart och tillbakadragande för ca 10-12000 år sedan. Beroende på vilka bergmaterial som malts ner och sedan lämnats kvar då isen smälte bort finns olika jordarter och miljöer. För oss som kommer från ett bergigt land tycker att Danmark är helt platt och så är det också även om det lokalt kan vara rejält backigt. Danmarks högsta punkt når 172,5 m över havet (Yding Skovhøj). De olika avlagringar efter inlandsisen har också gett möjligheter för olika växtarter att specialicera sig, så också orkidéfloran. Bilden till höger visar de flora-provinser som det ofta refereras till i litteraturen.
Förutom Jyllands gräns mot Tyskland är hela Danmark omgiven av hav. Detta gör att stort sett hele landet är pläglat av ett typiskt kustklimat med svala västanvindar med regn under sommaren och milda vintrar. Tidvis förekommer torra ostvindar på sommaren och kalla vinterperioder som är typiska för ett kontinentalt klimat.
Eftersom större delen av landet är platt och lämpligt för jordbruk brukas också ca 60 % av landytan för just jordbruk. Skog och planteringar utgör ca 12 %.
Eftersom så stor del av landskapet utnyttjas för jordbruk har lämpliga lokaler för orkidéer, här som i resten av Europa, krympt och är idag en bråkdel av vad det var en gång i tiden.
Vad gäller orkidéfloran i Danmark, totalt 47 arter/underarter, är många av arterna sällsynta här. De flesta av Danmarks orkidéer är kalkkrävande eller gynnade av kalk i marken. Detta gör att det är sådana kalkrika områden som har flest arter som t.ex. de sydöstliga öarna samt områdena Thy och Himmerland på norra Jylland. Framförallt är kanske Mön känd för att vara orkidérik.