>>>>>>>>>>>>>>    Klicka gärna på bilderna så får du en större bild    <<<<<<<<<<<<<

Under uppdatering

Lesbos 2018                        (Klicka gärna på bilderna så får du större bild)
9-18 april   
                                    
Orkidéresan gick detta året till den grekiska ön Lesbos. En ö som är känd för inte bara sina många orkidéer men också för att vara en av Europas bästa lokaler för att se rastande fåglar under den vårflyttning som sker längs de östra rutterna. Vi valde därför att förlänga vår vecka med två dagar och därmed göra en kombinerat orkidé- och fågelresa. Rubrikens åtta dagar kanske inte är helt riktigt för med två resdagar blev det ju tio. Fast själva resandet är kanske inte så äventyrligt.  

Bröllopsfästen var i full gång då vi anlände vid 23-tiden Bröllopsfästen var i full gång då vi anlände vid 23-tiden

Gruppen, som bestod av 14 personer, startade från Göteborg 9 april strax före 7 på morgonen och via Kastrup och Aten nåddes Lesbos vid 21.30-tiden. En stor del av denna tid tillbring-ades på Atens flygplats eftersom inrikesflyget till Lesbos inte gick förrän på kvällen. Turligt nog hade vi via vår hotellvärd bokat en buss som tog oss till hotellet i Skala Kallonis som vi nådde efter ca en timmes körning. Här väntade det oss en bättre supé som vi intog samtidigt som en bröllopsfest pågick i stora matsalen.  

Hotel Malemi. Många av rummen ligger i separata byggnader. Välordnad och snyggt. Hotel Malemi. Många av rummen ligger i separata byggnader. Välordnad och snyggt.

Vi hade, som vid våra andra besök på ön, bokat hotell med "all inclucive" d.v.s. att frukost, lunch och middag ingick. Ett uppskattat upplägg som innebar att vi fick en lunchpacke med oss ut på våra exkursioner som bestod av en låda med någon kall rätt, en flaska vatten, bröd och frukt.  Hotellet, Malemi Organic Hotel, infriade de för-väntningar vi hade efter våra tidigare vistelser där och kan absolut rekommenderas till de som söker boende                                                                       på Lesbos. 

Rymliga bilar behövs då det dagligen blir några mil. Rymliga bilar behövs då det dagligen blir några mil.

Våra bilar levererades sedan till hotellet morgonen efter vår ankomst. Kanske inte några lyxbilar men tillräckligt stora för att fyra personer kunde sitta bekvämt. En miss var dock att AC och ventilationssystemet i en av bilarna inte fungerade. Denna byttes dock ut dagen efter till en betydigt bättre bil med 4-hjulsdrift och högre markfrigång. Detta var något som övriga bilar också skulle be-hövt med tanke på en del av vägarna vi kom att åkta på. På Lesbos är det bara de stora vägarna som har asfalt och så fort man kommer av dessa är det grus och då också oftast i mycket dåligt skick. 

Exkursionerna

Rutt1: Västra lesvos (1), Andissa (44 km) 

Spegelofrys, Ophrys speculum, ett exempel på en art som sågs sällan och endast en gång med en blomma kvar. Spegelofrys, Ophrys speculum, ett exempel på en art som sågs sällan och endast en gång med en blomma kvar.

Svensk sommar

Vädret under våra åtta dagar passade oss utmärkt. Inte en regndroppe och temperaturer som låg mellan 18 och 25 grader.  Mestadels soligt med någon gråmulen dag. Som en svensk högsommar. 

Som vi förstod så hade det regnat en hel del under vinter och tidig vår men en varm fortsättning på våren hade påskyndad blomningen bland orkidéerna. Dessa var därför till dels överblommade i lägre liggande områden. För oss innebar detta att en del av de arter vi såg var överblommade eller fanns i mycket få exemplar, ibland endast som enstaka plantor.  Så t. ex. hittades ett fåtal Ophrys tenthredinifera och Orchis papilionacea och samtliga av dessa var helt överblommade. Men det fanns också arter som fortfarande bara var i knopp, som t.ex. Anacamptis coriophora subsp. fragrans och A. sancta. Den sistnämnde hittade dock med ett ax fullt ut-slaget sista dagen uppe vid nordkusten. 

Dagens herdar är ofta motoriserade, som här med scooter men ibland också med bil. Dagens herdar är ofta motoriserade, som här med scooter men ibland också med bil.

Som vanligt så upptäcker man också att tidigare fina lokaler numera brukas på annat sätt och därför ger magert resultat. Framförallt såg vi detta på turen österut mot Pigi. Tidigare olivlundar med fin markflora var nu "harvade" och därför utan orkidéer.

På Lesbos ser man fortfarande att man vallar sina får-/getflockar och det är inte alls lika mycket stängslade marker som t.ex. på Kreta. Vallade fårhjordar är kanske ett pittoreskt inslag men det gäller at hitta orkidélokalerna innan fåraherden kommit dit. 
En miss vi drabbades av var då vi skulle besöka "den förstenade skogen" ute på västra ändan av ön. Det visade sig då att vägen ner till sevärdheten var avstängd och man hänvisades till muséet i Sigri. Vårt korta besök vid muséets entré, där ett antal ”stubbar” var uppställda, gav väl en viss förståelse för hur det kunde se ut.

Brushanar som söker föda i grunt vatten vid saltinerna. Brushanar som söker föda i grunt vatten vid saltinerna.

Resultat
Totalt hittade vi ca 50 orkidéarter/underarter. Ett mycket gott resultat med tanke på att vi kanske borde varit där någon vecka tidigare.  
Vad gällde fåglarna så verkade det i stället som om vi var något för tidig för den stora invasionen av arter. Men de flesta av gruppens medlemmar var dock ändå nöjda över de dryga 90 arter som observerades. Nedan finns en sammanfattning av var och vad vi såg. Numren på lokalerna i beskrivningarna nedan refererar till ruttbeskrivningarna som hade färdigställts innan resan                                                                   och som vi stort sätt följde.Dag 1: Tisdag 9 april. Lardia Valley – Andissa 

Lunchrast i olivlunden innan orkidésöket började
Lunchrast i olivlunden innan orkidésöket började

Av våra förplanerade rutter var detta Rutt 1. Denna valdes eftersom vi här skulle kunna hitta Lesbos egen ofrys, Ophrys lesbis, och eftersom den blommar tidigt blev det naturligt att som vår första exkursion välja rutt 1. Resan gick via Kalloni västerut upp genom Lardiadalen till området vid Andissa. Vi startade dagen med att köra till Kalloni och därifrån vidare västerut. Ett snabbt stopp gjordes för att beundra vyn över det stora klostret Limonos med alla sina små "kapell" i dalen nedanför vägen.  Efter ett stopp i den trånga och klippiga Lardia-dalen för att försöka se klippsparv gjorde vi en avstickare in på vägen mot Gavathas strax före vi nådde Andissa. Här träffade vi på Eileen och Brian Andersson som visade oss en traktorväg in genom olivlundarna en bit längre fram. Här tog vi vår lunch innan vi undersökte vägkanterna utefter traktorvägen. Många orkidéarter. 

Lokalen för Ophrys lesbis vid Andissa var nästa stopp. Dagen går fort när man har roligt så då vi var nöjda här var det redan dags för hemfärd samma väg som vi kommit under dagen. Ytterligare att försök gjordes dock för att få se klippsparven på hemvägen. Stopp 1, Lokal 1: Lardia Valley 

Stopp 2, Lokal 2: Gavathas-vägen 39.24900, 25.98716. 

Någon dryg km in på den väg, som tar av till höger strax före Andissa och är skyltad mot Gavathas, parkerade vi i en skarp högerkurva. Här i slänterna  skulle Ophrys lesbis finnas. Slänterna var dock numera helt överväxt av buskar men ett exemplar i gott skick av den sökta ofrysen fanns på vägkanten.  
 

Hittade orkidéer: 
Ophrys lesbis 
 

Lesbos egen ofrys,Ophrys lesbis


 

Stopp 3, Eileen och Brians Traktorväg 39.269233, 25.980711 

Under tiden vi undersökte Lokal 2 dök Eileen och Brian Andersson upp och stannade sin sin bil. De tipsade oss om en traktorväg som gick in bland olivlundarna några km längre fram. Vi fortsatte därför vägen mot Gavathas och kunde köra in och parkera utefter traktorvägen. Efter att först ha lunchat i skuggan under olivträden undersökte vi vägrenarna utefter traktorvägen ett par tre hundra meter framåt, vilka visade sig vara mycket orkidérika.

Hittade orkidéer: 
Ophrys attaviria 
Ophrys calocaerina 
Ophrys minutula 
Ophrys pelinaea 
Ophrys sitiaca Stopp 4, Lokal 3: Andissa – Ophrys lesbis-lokalen 39.23900, 25.97584

Ophrys pelinaea med pollinerande bi Ophrys pelinaea med pollinerande bi

Efter att återvänd till stora vägen och passerat Andissa stannade vi i vänstersvängen där O. lesbis-lokalen var. Det såg dock först ut som om vi kommit lite för sent för det syntes inte mycket orkidéer. Det verkade dessutom som om området hade blivit betat. Vi lyckades dock efter lite letande hitta både Ophrys lesbis och en del andra arter.  

Hittade orkidéer: 
Anacamptis collina                         Ophrys lesbis
Neotinea tridentata                         Ophrys minutula
Ophrys attica                                  Ophrys pelinaea 
Ophrys bucephala                          Ophrys umbilicata  

 

Under uppdatering