>>>>>>>>>>>>>>    Klicka gärna på bilderna så får du en större bild    <<<<<<<<<<<<<

Lesbos 2018                        (Klicka gärna på bilderna så får du större bild)
9-18 april   
                                    
Orkidéresan gick detta året till den grekiska ön Lesbos. En ö som är känd för inte bara sina många orkidéer utan också för att vara en av Europas bästa lokaler för att se rastande fåglar under den vårflyttning som sker längs de östra rutterna. Vi valde därför att förlänga vår vecka med två dagar och därmed göra en kombinerad orkidé- och fågelresa. Rubrikens åtta dagar kanske inte är helt riktigt för med två resdagar blev det ju tio. Fast själva resandet är kanske inte så äventyrligt.  

Bröllopsfästen var i full gång då vi anlände vid 23-tiden Bröllopsfästen var i full gång då vi anlände vid 23-tiden

Gruppen, som bestod av 14 personer, startade från Göteborg 9 april strax före 7 på morgonen och via Kastrup och Aten nåddes Lesbos vid 21.30-tiden. En stor del av denna tid tillbringades på Atens flygplats eftersom inrikesflyget till Lesbos inte gick förrän på kvällen. Turligt nog hade vi, via vår hotellvärd, bokat en buss som tog oss till hotellet i Skala Kallonis som vi nådde efter ca en timmes körning. Här väntade det oss en bättre supé som vi intog samtidigt som en bröllopsfest pågick i stora matsalen.  

Hotel Malemi. Många av rummen ligger i separata byggnader. Välordnad och snyggt. Hotel Malemi. Många av rummen ligger i separata byggnader. Välordnad och snyggt.

Vi hade, som vid våra andra besök på ön, bokat hotell med "all inclucive" d.v.s. att frukost, lunch och middag ingick. Ett uppskattat upplägg som innebar att vi fick en lunchpacke, som bestod av en låda med någon kall rätt, en flaska vatten, bröd och frukt, med oss ut på våra exkur-sioner. Hotellet, Malemi Organic Hotel, infriade de förväntningar vi hade efter våra tidigare vistelser där och kan absolut rekommenderas till de som söker boende                                                                       på Lesbos. 

Rymliga bilar behövs då det dagligen blir några mil. Rymliga bilar behövs då det dagligen blir några mil.

Våra bilar levererades sedan till hotellet morgonen efter vår ankomst. Kanske inte några lyxbilar men tillräckligt stora för att fyra personer kunde sitta bekvämt. En miss var dock att AC och ventilationssystemet i en av bilarna inte fungerade. Denna byttes dock ut dagen efter till en betydligt bättre bil med 4-hjulsdrift och högre markfrigång. Detta var något som övriga bilar också skulle be-hövt med tanke på en del av vägarna vi kom att åka på. På Lesbos är det bara de stora vägarna som har asfalt och så fort man kommer av dessa är det grus, oftast i mycket dåligt skick. 
 

Svensk sommar

Spegelofrys, Ophrys speculum, ett exempel på en art som sågs sällan och endast en gång med en blomma kvar. Spegelofrys, Ophrys speculum, ett exempel på en art som sågs sällan och endast en gång med en blomma kvar.

Vädret under våra åtta dagar passade oss utmärkt. Inte en regndroppe och tempera-turer som låg mellan 18 och 25 grader. Mestadels soligt med någon gråmulen dag, som  en svensk högsommar. 

Som vi förstod så hade det regnat en hel del under vinter och tidig vår men en varm fortsättning på våren hade påskyndat blomningen bland orkidéerna. Dessa var därför till dels överblommade i lägre liggande områden. För oss innebar detta att en del av de arter vi såg var överblommade eller fanns i mycket få exemplar, ibland endast som enstaka plantor. Så t. ex. hittades ett fåtal Ophrys tenthredinifera och Orchis papilionacea och samtliga av dessa var helt överblommade. Men det fanns också arter som fortfarande bara var i knopp, som t.ex. Anacamptis coriophora subsp. fragrans och A. sancta. Den sistnämnde hittades dock med ett ax fullt ut-slaget sista dagen uppe vid nordkusten. 

Dagens herdar är ofta motoriserade, som här med scooter men ibland också med bil. Dagens herdar är ofta motoriserade, som här med scooter men ibland också med bil.

Som vanligt så upptäckte vi också att tidigare fina lokaler numera brukades på annat sätt och därför gav magert resultat. Framförallt såg vi detta på turen österut mot Pigi. Tidigare olivlundar med fin markflora var nu "harvade" och därför utan orkidéer.

På Lesbos ser man fortfarande att man vallar sina får-/getflockar och det är inte alls lika mycket stängslade marker som t.ex. på Kreta. Vallade fårhjordar är kanske ett pittoreskt inslag men det gäller att hitta orkidélokalerna innan fåraherden kommit dit. 
En miss vi drabbades av var då vi skulle besöka "den förstenade skogen" ute på västra ändan av ön. Det visade sig då att vägen ner till sevärdheten var avstängd och man hänvisades till muséet i Sigri. Vårt korta besök vid muséets entré, där ett antal ”stubbar” var uppställda, gav väl en viss förståelse för hur det kunde se ut.

Brushanar som söker föda i grunt vatten vid saltinerna. Brushanar som söker föda i grunt vatten vid saltinerna.

Resultat
Totalt hittade vi ca 52 orkidéarter/underarter. Ett mycket gott resultat med tanke på att vi kanske borde varit där någon vecka tidigare.  
Vad gällde fåglarna så verkade det i stället som om vi var något för tidigt för den stora invasionen av arter. Men de flesta av gruppens medlemmar var dock ändå nöjda över de dryga 90 arter som observerades. 



 


 

Nedan finns en sammanfattning av var och vad vi såg. Numren på lokalerna i beskrivningarna nedan refererar till ruttbeskrivning-arna som hade färdigställts innan resan och som vi i stort sätt följde.




Dag 1: Tisdag 10 april. Lardia Valley – Andissa 

Lunchrast i olivlunden innan orkidésöket började
Lunchrast i olivlunden innan orkidésöket började

Av våra förplanerade rutter var detta Rutt 1. Denna valdes eftersom vi här skulle kunna hitta Lesbos egen ofrys, Ophrys lesbis, och eftersom den blommar tidigt blev det naturligt att som vår första exkursion välja rutt 1. Resan gick via Kalloni västerut upp genom Lardiadalen till området vid Andissa. Vi startade dagen med att köra till Kalloni och därifrån vidare västerut. Ett snabbt stopp gjordes för att beundra vyn över det stora klostret Limonos med alla sina små "kapell" i dalen nedanför vägen.  Efter ett stopp i den trånga och klippiga Lardia-dalen, för att försöka se klippsparv, gjorde vi en avstickare in på vägen mot Gavathas strax före vi nådde Andissa. Här träffade vi på Eileen och Brian Andersson som visade oss en traktorväg in genom olivlundarna en bit längre fram. Här tog vi vår lunch innan vi undersökte vägkanterna utefter traktorvägen. Många orkidéarter. 

Lokalen för Ophrys lesbis vid Andissa var nästa stopp. Dagen går fort när man har roligt så då vi var nöjda här var det redan dags för hemfärd samma väg som vi kommit under dagen. Ytterligare ett försök gjordes dock på hemvägen för att kolla efter klippsparven.
 
Stopp 1, Lokal 1: Lardia Valley 

Fågelskådning i Lardia valley Fågelskådning i Lardia valley
Ett stopp gjordes på väg upp genom den trånga Lardia Valley för at om möjligt kunna se någon stensparv uppe i klippväggen. Troligtvis hittade vi inte rätt ställe för någon stensparv såg vi inte. Även om vi inte förväntade oss hitta orkidéer, här bland dessa vulkaniska bergarter, så fanns det ändå ett par arter då vi stoppade lite längre fram.
 
Orkidéer hittade:
Anacamptis sancta     (Knopp)
Ophrys  sp.                 (Knopp)

Stopp 2, Lokal 2: Gavathas-vägen 39.24900, 25.98716. 

Någon dryg km in på den väg, som tar av till höger strax före Andissa, och är skyltad mot Gavathas, parkerade vi i en skarp högerkurva. Här i slänterna  skulle Ophrys lesbis finnas. Slänterna var dock numera helt överväxta av buskar men ett exemplar i gott skick av den eftersökta ofrysen fanns på vägkanten.  
 

Hittade orkidéer: 
Ophrys lesbis 
 

Lesbos egen ofrys,Ophrys lesbis


 

Stopp 3, Eileen och Brians Traktorväg 39.269233, 25.980711 

Ophrys cornutula med minimala blommor Ophrys cornutula med minimala blommor

Under tiden vi undersökte Lokal 2 dök Eileen och Brian Andersson upp och stannade sin sin bil. De tipsade oss om en traktorväg som gick in bland olivlundarna några km längre fram. Vi fortsatte därför vägen mot Gavathas och kunde köra in och parkera utefter traktorvägen. Efter att först ha lunchat i skuggan under olivträden undersökte vi vägrenarna utefter traktorvägen ett par tre hundra meter framåt, vilka visade sig vara mycket orkidérika.

Hittade orkidéer: 
Ophrys attaviria 
Ophrys calocaerina 
Opheys cornutula
Ophrys minutula 
Ophrys pelinaea 
Ophrys sitiaca 



Stopp 4, Lokal 3: Andissa – Ophrys lesbis-lokalen 39.23900, 25.97584

Ophrys pelinaea med pollinerande bi Ophrys pelinaea med pollinerande bi

Efter att ha återvänt till stora vägen och passerat Andissa stannade vi i vänstersvängen där O. lesbis-lokalen var. Det såg dock först ut som om vi kommit lite för sent för det syntes inte mycket orkidéer. Det verkade dessutom som om området hade blivit betat. Vi lyckades dock efter lite letande hitta både Ophrys lesbis och en del andra arter.  

Hittade orkidéer: 
Anacamptis collina                         Ophrys lesbis
Neotinea tridentata                         Ophrys cornutula
Ophrys attica*                                 Ophrys pelinaea 
Ophrys bucephala                          Ophrys umbilicata 


*) Att det är O. attica som finns här är osäkert. En del anser att det är småblommiga O. bucephala eller O. umbilicata med gröntonade blomblad som finns på Lesvos.

Till sidans topp


Dag 2: Onsdag 11 april. Öster om Gerasgolfen, 64 km

Den romerska akvadukten vid Moria

Det sägs att våren kommer österifrån och att den halvö som bildar östra sidan av Geras-golfen är det område där orkidéerna först kommer i blom. Större delen är också ganska låglänt och vi skulle dessutom botanisera få meter över havet. Det var därför ganska naturligt att som en av våra första exkursioner välja Rutt 6 som var den som skulle ta oss ut till detta område.

Anemone coronaria vid en av de många murade terrasser vid Loutra Headland Anemone coronaria vid en av de många murade terrasser vid Loutra Headland

Från Kalloni körde vi stora vägen mot Mytilini men nådde efter ca 6,5 km de stora saltanläggningarna där vi gjorde ett stopp för att kolla fågellivet i de grunda vattnen alldeles intill vägen. Jämfört med våra tidigare besök var det nu betydligt mer vatten och fågellivet var också av mindre omfattning. Eftersom fågelskådning i detta område skulle göras en annan dag fortsatt vi stora vägen vidare. Efter att ha gjort ett besök i våtmarken vid avtagsvägen mot Plomari fortsatte resan utefter Mytilinivägen, men efter ca 6 km tog vi av till höger mot Pirgi. Denna väg följde vi sedan fram till Skala Loutra och den halvö som sticker ut därifrån, Loutra Headland. Vi följde vägen som går runt halvön ca halvvägs (fortsättningen verkade mycket dålig) innan vi vände och åkte samma väg tillbaka hem till hotellet. Men en avstickare gjordes på hemvägen. Strax utanför byn Moria ligger den största och bäst bevarade romerska akvedukten av det som en gång var en 26 km lång vattenväg som byggdes för att förse Mytilini med vatten från en sjö uppe i bergen. En fantastisk syn som var väl värd körturen upp via en bedrövligt dålig väg. 


Stopp 1, Lokal 1: Våtmarken  39.12104 26.45544.
 

Efter ett stopp vid salinerna för att kolla fågellivet fortsatte vi fram till korsningen där vägen till Plomari tar av. Här finns en stor våtmark som vid denna tid på året är full av Anacamptis laxiflora. En mäktig syn.
HIttade orkidéer:

Anacamptis laxiflora 
Anacamptis laxiflora x palustris   








Anacamptis laxiflora x Anacamptis palustris   




Stopp 2, Lokal 2: Pirgi – Loutra-vägen 1  39.08662 26.52426. 

Ytterligare ca 6 km längre fram utefter Mytilinivägen går en avtagsväg mot Pirgi. Denna följde vi. Lokal 2 fanns ca 2,5 km från vägkorsningen (efter att ha passerat Pirgi). Till vänster om vägen fanns låga terrasser. Här lyckades vi klämma in bilarna på vänstra sidan av den smala vägen. Det märktes att det hade varit torrt och varmt, men vi lyckades hitta en hel del arter i alla fall.  
Hittade orkidéer:
Anacamptis pyramidalis               
             Ophrys mammosa                   
Anacamptis sancta 
 (knopp)                     Ophrys sicula 
Ophrys cinerophila 
(1 ex)                         Ophrys speculum  (ÖB) 
Ophrys cornutula                                      Orchis italica 
Ophrys ferrum-equinum                   
        Serapias orientalis 
Ophrys homeri                                          Serapias politisii      


 

Ophrys cinerophila, det enda ex vi hittade under resan

 

Stopp 3, Lokal 3: Pirgi – Loutra-vägen 2  39.084044, 26.530383. 

Ophrys mammosa Ophrys mammosa

Någon dryg halv km längre fram hade vi lokal 3. Det var olivlundar på båda sidor om vägen men nu hade större delen av dessa harvats och därmed mindre chans för att hitta något intressant. Vi lyckades dock inom de delarna som inte var bearbet-ade hitta en del intressanta arter, t. ex. hittade vi här resans enda Ophrys spe-culum som inte hade vissnat. 
Hittade orkidéer:
Anacamptis pyramidalis                               Ophrys sicula 
Anacamptis sancta 
(knopp)                         Ophrys speculum (i fräscht skick) 
Ophrys ferrum equinum ssp. labiosa          Serapias bergoni x ? 
Ophrys homeri                                            Serapias politisii   
Ophrys minutula 





Stopp 4, Lokal 4: Loutra Headland  39.04741 26.52666. 

Från lokal 3 fortsatte vi mot Loutra men strax innan lämnade vi den större vägen och fortsatte mot Skala Loutra, en liten hamn nere vid havet. Här tog vi av till höger och fortsatte en smal väg som går runt halvön, Loutra Headland. Vi följde vägen ett par km till dess de branta slänterna till höger blev så pass flacka att det gick att gå i dessa. Det syntes tydligt att vi var ett par veckor för sent för mycket av blomningen. Men vi lyckade i alla fall att hitta ett ganska stort antal arter. Vi fortsatt även någon km ytterligare framåt innan vi vände. Här var det tätare vegetation och mycket murade terrasser.  
Hittade orkidéer: 
Anacamtis pyramidalis                                   Ophrys minutula
Anacamtis pyramidalis 
var. alba                    Ophrys pelinaea 
Anacamptis sancta  
(knopp)                          Ophrys bilunulata subsp. punctulata 
Neotinea maculata (ö-blom.)                         Ophrys sicula 
Ophrys homeri                                               Orchis italica 
Ophrys mammosa                                         Serapias bergonii 

     Salepsrot, Anacamptis pyramidalis var. alba



 

The Roman Aqueduct of Moria  39.127689, 26.514674 (parkering för akvedukten)

Lokal 4 blev dagens sista och hemvägen gick samma väg som vi kommit. Vi åkte dock inte direkt hem utan först gjorde vi ett besök vid den romerska akvedukten vid byn Moria. Två av bilarna valde den kortare men dåliga vägen upp. Övriga två bilar tog den längre vägen, skyltat mot Moria, men fick då köra genom byn vilket visade sig ganska krångligt. Alla ansträngningar som behövdes var dock värd resan upp, för akvedukten var magnifik även om den inte är komplett idag.  


  

The Roman Aqueduct of Moria
 


Till sidans topp

Dag 3: Torsdag 12 april. Skala Kalloni – Lambou Mili – Pigi 

Lunch i orkidérika terrasser

Dagens val av rutt, Rutt 5, tog oss återigen österut på ön. Vi körde via Kalloni och stora vägen mot Mytilini. Efter ett par stopp kom vi fram till Lambou Mili där vi strax innan samhället (innan grön fabriksbyggnad) stannade igen för att promenera fram till den andra av öns akvedukter från romartiden.  
Direkt efter Lambou Mili  tog vi av till vänster mot Pirgi. Här fanns tidigare mycket orkidéer men nu var markerna dels bearbetat dels hade torkan/värmen gjort att det inte var samma mångfald som tidigare. Efter att ha lunchat och botaniserat i dagens rikaste lokal fortsatte vi fram till och förbi Pirgi. Här fanns dock inget intressant och vi vände därmed hemåt igen.  



Stopp 1, Lokal 1: Huvudvägen 1, vid vattentanken.  39.18616 26.33066. 

Ca 16 km från starten vid hotellet (just efter att ha passerat ett hus på vänster sida) fanns möjlighet att parkera på den breda vägrenen på vänster sida, mitt emot en gammal vattentank i betong. Det fanns även ett av dessa för Grekland typiska vägaltare vid vägkanten. Här i området bakom "tanken" fanns en hel del orkidéer, t.ex. den enda Serapias cordigera vi såg under våra dagar på ön. 
Hittade orkidéer:  
Anacamptis coriphora subsp. fragrans (knopp)              Serapias cordigera 
Anacamptis morio subsp. caucasica                              Serapias parviflora 
Anacamptis sancta (knopp)                                            Serapias politisii 
Serapias bergoni 





 

Håriga satyrnycklar, Serapias cordigera


 

Stopp 2, Lokal 2: Huvudvägen 2, Limodorum-lokalen. 39.183031, 26.346112

Ytterligare ca 1,5 km längre fram gick det att parkera på den vägsträcka (till vänster) som blivit kvar då vägen rätades. Här kollade vi markerna till höger om vägen. Flack terräng med gles barrskog. Massor av sparrissysslor.
Hittade orkidéer: 
Limodorum abortivum 
Serapias bergoni 








 

Sparrissyssla, Limodorum abortivum
 



Stopp 3, Lokal 3: Stig till romersk akvedukt innan Lambou Mili.  39.14152 26.39352

Den romerska akvedukten vid lambou Mili Den romerska akvedukten vid lambou Mili

Strax innan man passerar Lambou Mili fanns det en stor grön fabriksbyggnad på höger sida. Ca 50 m innan fabriken går en smal väg in till höger. Här gick det att parkera. Området bestod mest av glest planterade olivträd i terrasser. En stig ledde neråt och fram till akvedukten som gick över ravinen nedanför sluttningen. En hel del orkidéer fanns utefter stigen. 
Denna akvedukten är inte lika stor och imponerande som den vid Moria. Den var dessutom delvis skymd av olivträden så det var svårt att få överblick över den.
Hittade orkidéer: 

Anacamptis morio ssp. caucasica                        Ophrys bilunulata subsp. punctulata
Anacamptis papilionacea      
(ÖB)                        Ophrys ceto
Limodorum abortivum                                           Ophrys minutula
Neotinea lactea     
(ÖB)                                        Ophrys tenthredinifera (ÖB)
Ophrys cornutula                                                  Serapias  vomeracea
Ophrys homeri




Stop 5, Lokal 5: Pigi - vägen 1,5 km från korsningen.  39.15834, 26.41584 

Ophrys dodecanensis Ophrys dodecanensis

Vår rutts lokal 4 hoppades över då markerna här brukades på annat sätt numera och därmed inga orkidéer. Vi fortsatte därför till lokal 5 som låg någon km längre fram. Terrasser till höger om vägen med oliver. Parkering gick fint i korsningen in till någon "verkstad" till vänster. Här tog vi vår lunch innan vi sökte av området. Många arter, en av resans artrikaste lokaler.  
Hittade orkidéer: 
Anacamptis morio subsp. caucasica                              Ophrys masticorum ?
Ophrys attica                                                                  Ophrys minutula
Ophrys calocaerina                                                        Ophrys pelinaea 
Ophrys ceto                                                                   Ophrys sicula  
Ophrys dodecanensis                                                    Ophrys umbilicata   
Ophrys fusca sp.                                                            Orchis italica 
Ophrys homeri                                                               Serapias bergonii 
Ophrys bilunulata 
subsp. punctulata                             Serapias vomeracea  
 
 



Stopp 6 lokal 6: Pigi-vägen 2,9 km från korsningen  39.16833 26.42183 

Gul ophrys, Ophrys sicula Gul ophrys, Ophrys sicula

Ytterligare ca 1,5 km längre fram fanns nästa lokal. Även här fanns terrasser till höger om vägen. Området var inte lika rikt som förra lokalen men några arter noterades, dock inga nyheter. 
Hittade orkidéer:
Ophrys ferrum-equinum                      Orchis italica 
O. fusca sp.                                         Serapias bergoni 
O sicula                                               Serapias orientalis 
subsp.carica 
O. speculum 
(ÖB ) 





Stop 7, Lokal 7: Efter Pigi mot Loutropoli Termis 39.18200 26.43200
Vi fortsatte fram till byn Pirgi, som vi passerade i utkanten av, och ytterligare ca 1 km. Kommit så här långt österut verkade allt upp-torkat. Terrängen verkade numera inte heller vara "orkidévänlig". Inga noteringar gjordes här. Detta blev dagen sista försök att hitta något. Hemvägen gick samma väg som vi kommit. 
Nästan framme i Kalloni valde vi dock att svänga vänster och följde "East River", ån som rinner ut strax öster om Skala Kallonis, ner mot Kallonigulfen för att spana in eventuella vadare. Det visade sig dock att det för tillfället var nästan tomt på fågel.   

 

Till sidans topp

 

Dag 4: Fredag 13 april. Västra Lesbos  - Sigri - Eresos

Vida vyer över ett kalt landskap, Västra Lesbos.

I dag vände vi åter mot väster men nu skulle det bli mest fåglar. Stensparven i Lardia Valley missade vi när vi passerade dag 1. Då såg vi inte parkeringsplatsen, men i dag stannade vi på rätt ställe och nu kunde alla se både bon med en unge som tittade ut och åtminstone en vuxen fågel vid sidan av boet.

Vid Ipsilo kloster stannade vi till på vägen upp mot klippan och såg buskskvätta, stenskvätta, rostsparv och den åtråvärda gulgrå sparven som i Europa finns bara på Lesvos. Tyvärr såg vi den inte lika bra som förra gången vi var här. Nu satt den lite för högt upp på klippväggen. I tubkikaren kunde vi följa en ödla som fångade flygande insekter från en klippa högt ovanför oss. Bilförarna körde upp till parkeringen nedanför klostret medan de flesta passagerarna promenerade till den magnifika utsikten över en stor del av västra Lesvos.

 


Jakt på gulgrå sparv på väg upp mot klostret Ipsilo på toppen

Gulärla, här troligen rasen "flava" en av många som kan ses i Europa. Gulärla, här troligen rasen "flava" en av många som kan ses i Europa.

Nästa stopp hade vi planerat vid den förstenade skogen. När vi kom fram till avfarten var skylten övertäckt och vägmärken talade om att det inte var tillåtet att köra in på vägen. Vi fick nöja oss med att studera en död orm som låg på vägen och sedan fick vi fortsätta mot Sigri. Strax före staden svängde vi av mot Faneromeni beach. Vi hade hoppats att det skulle sitta blåkråka på elledningarna längs vägen, men det enda vi såg var rostgumpsvala. När vi passerade en bäckövergång såg vi ett antal lysande gulärlor som badade. Framme vid stranden blev det dags för lunchpaus och när alla ätit sig mätta studerade vi ett rostgumpsvalebo inne i ett kapell som delvis är inhugget i berget. Rostsgumpvalorna bygger en gång in till sitt bo så att det ser ut som en upp och nervänd igloo. Hans som alltid har blicken riktad mot småkryp på marken visade oss en gul krabbspindel.

Eftersom vi missat Petrified Forest så stannade vi till vid museet i Sigri. Det var inte heller öppet, men vi kunde i alla fall se de förstenade stockarna som ligger utanför ingången. Det fick räcka för den här gången. I stället fortsatte vi fram till Sanatoriet på den dåliga vägen. Det var påtagligt glest med fåglar den här gången. Vi var lite för tidigt ute för den stora flytten. Vägen såg skaplig ut och vi fortsatte mot Eresos. Vid flodövergången i Meladia Valley skrämde vi upp några purpurhägrar och några skogssnäppor höll till nere vid vattnet. En del hämplingar, buskskvättor, och svarthakade buskskvättor flög omkring i buskarna och de obligatoriska tofslärkorna sprang omkring på vägen medan några kornsparvar sjöng från låga buskar. En minervauggla visade sig också efter vägen.

Hämpling i sångartagen

Vi fortsatte genom det storslagna landskapet och kom fram till Eresos. Här blev det lite osäkert hur vi skulle åka och Kurt som körde först tog en konstig väg och lurade Ivar att åka över en kant så att bilen blev hängande på underredet. Det dröjde inte många sekunder innan hela byn var framme och hjälpte till att få upp bilen på vägen igen. Lyckligtvis blev det inga synliga skador och inga funktionsfel på bilen så vi kunde köra vidare.
Vi hann med ett stopp till och det blev vid ett par dammar längs vägen strax öster om Eressos. Här såg vi bland annat ett antal smådoppingar, rörhöna, bronsibis och en andhona som vi fick fotografera och artbestämma hemma. Det blev en årta.
Efter kvällens artgenomgång och middag kunde den som ville gå ut bakom hotellet och lyssna på dvärguv som hördes en bit bort i mörkret.

Ett 100-tal bronsibisar sökte föda i de grunda vattnen.
Cephalanthera epipactoides Cephalanthera epipactoides

Dagens rutt är inriktad på fåglar, men vid fredagens middag fick Ivar tips av Andersons om en ”bukett” vita skogsliljor - Cephalanthera epipactoides - i full blom (39.137676, 26.272047). Dom fanns alldeles vid vägen en bit bortanför Achladeri som vi hade tänkt besöka på eftermiddagen. Vi bestämde snabbt att vi skulle köra rutten i omvänd ordning och starta vid skogsliljorna. Lokalbeskrivningen var inte den bästa så vi åkte förbi en gång, vände och åkte tillbaka, återigen förbi och först vid tredje vändan fick vi syn på buketten. Den var verkligen sevärd. Minst 11 stammar växte tätt ihop och bildade en mycket vacker bukett. När alla fotat och sett sig mätta på liljorna såg vi oss omkring på platsen och hittade även några sparrissysslor.
Vi återvände till Achladeri och fågelskådningen. Här är ju huvudattraktionen Krüpers nötväcka. Vi gick omkring länge på stigarna och några i gruppen lyckades både höra och skymta nötväckan, men de flesta av oss fick bara höra talas om den. Vi fick nöja oss med bofink och medelhavsstenskvätta och några lyckades också se trädgårdsträdkrypare på en tallstam. Alla fick dock äta lunch och efter matintaget blev det allmän siesta i skuggan av tallarna.

Några av lördagens observationer:  Övre bilden visar flamingo så som man vanligtvis ser dessa, "utan huvud". Under syns svart stork, styltlöpare med dammsnäppa och till höger en medelhavstrut. Några av lördagens observationer: Övre bilden visar flamingo så som man vanligtvis ser dessa, "utan huvud". Under syns svart stork, styltlöpare med dammsnäppa och till höger en medelhavstrut.

Nästa stopp blev vid Mesa-området. I pölarna mot havet var det påfallande tomt, men i vassarna på nordsidan av huvudvägen kunde vi se purpurhäger, rostand, styltlöpare, medelhavstrut, sothöna och rörhöna och en sköldpadda som solade på en pappskiva i vattnet.
När vi närmade oss salinerna igen stannade vi till en kort stund vid fågeltornet i nordöstra hörnet och här fanns styltlöpare, grönbena, svartsnäppa, gulärla, gravand och flamingo. 
I salinerna och i kanalen runt salinerna var det riktigt bra med fågel. Mycket flamingo förstås och styltlöpare och skärfläcka tillsammans med brushanar, grönbenor, gluttsnäppor, kärrsnäppor, dammsnäppor och silkeshägrar. Några småtärnor och fisktärnor patrullerade kanalen och en svart stork hade slagit sig ner i gräset på en av vallarna i sällskap av några rallhägrar. I våtmarken söder om salinerna fanns det gott om gråhägrar och silkeshägrar och åtminstone en skedstork. Ett 100-tal bronsibisar gjorde små flygturer innan dom åter gick ner i det grunda vattnet. Många årtor, mest hannar sökte föda tillsammans med ibisarna. I buskarna närmast vägen kunde vi titta på spansk sparv och kornsparv och på vägen fanns tofslärka. På elledningarna satt ett par rostgumpsvalor och exponerade sin roströda och vita övergump så att vi inte skulle förledas att tro att det var ladusvalor.
Det återstod en lokal i området, Alykes Wetland. Vi körde förbi salthögen, parkerade bilarna och promenerade sedan över kanalen på stålbron. Markerna betas av får, åsnor och hästar och de stora fälten med låga gula blommor är en säker lokal för rödstrupig piplärka på våren. Vi kunde studera några av dem i tubkikare och i vattenpölarna såg vi flera svartbenta strandpipare tillsammans med grönbenor och roständer.

Vid 14-tiden hade vi betat av dagens planerade stopp, förutom nummer 5 där skulle vi leta efter olivsångare. Den anländer till Lesvos i början av maj så vi bestämde oss i stället för att göra en eftermiddagstur till Metochi Lake. Vi passerade hotellet och släppte av Ulla som måste ringa några samtal till USA under affärstiden där. Övriga fortsatte västerut över Christo river och på riktigt guppiga vägar tog vi oss till sjön. Utbytet här blev sothöna, rörhöna, smådopping och tornseglare förutom de många sköldpaddorna som simmade omkring i sjön och i dikena.


Kärrsköldpaddor vid Metochi Lake


 

Klassisk lunchlokal, ett kapell. De små kappelen som finns lite varstans utefter vägarna bjuder oftast på bra platser för att ta sin lunch.
Klassisk lunchlokal, ett kapell. De små kappelen som finns lite varstans utefter vägarna bjuder oftast på bra platser för att ta sin lunch.

Nu hade turen kommit till en av de längsta rutterna, Rutt 8. Denna tog oss ner mellan de båda golferna, Kalloni- resp. Gerasgolfen. Vi skulle börja vårt orkidésök på vägen mot Karionas rätt långt söderut. Så dagen började med att vi följde stora vägen till Mytilini drygt 3 mil, fram till där vägen tar av mot Plomari. Vi följde denna sedan utefter Gerasgolfen till dess vi nådde den smala och krokiga vägen mot Karionas. Efter några stopp för botaniserande valde vi att köra tillbaka och inte fortsätta enligt ruttens förslag fram till Megalochori. Troligtvis var den vägen för dålig för våra bilar. Så vi körde ner till Plomari och därifrån upp till Megalochori. Efter en något besvärlig tur genom Plomari hittade vi till slut fram och kunde fortsätta upp till Megalochori. Här kom nästa prövning då vi skulle genom byn men även detta gick. Lite lön för mödan fick vi då vi till slut lyckades hitta ett ex av Himanto-glossum comperianum med en blomma utslagen.   
Hemvägen gick tillbaka genom byn och vidare till Spides, Akrasi, Ambeliko och ut till Kallonigolfen vid Achladeri. Vi följde sedan golfen norrut och vidare till Kalloni och hem till hotellet.  
Allmänt kan sägas att utbytet i orkidéer var ganska magert jämför med tidigare resor. Även om vi hittade en hel del arter var det få av vardera. Värmen och torkan hade nog gjort så att mycket var avblommat.

Stop 1, Lokal 1: Karionas-vägen 1  39.01283 26.45792 

Lokal ett var skogsområdet direkt efter att vi svängt av från stora vägen till Plomari. Vi parkerade ca 400 m in på vägen. Resultatet var dock ganska magert. 
Hittade orkidéer: 
Limodorum abortivum 
Ophrys minutula 









 

En rejäl bukett sparrissyssla, Limodorum
abortivum
, i typisk barrskogsmiljö.           



Stop 2, Lokal 2: Karionas-vägen 2  39.01050 26.45233 

Orchis provincialis förevigas på en klipphylla. Orchis provincialis förevigas på en klipphylla.

Nästa stopp gjordes ca 1,9 km längre fram. Här kunde vi parkera i en ganska bred, skarp vänsterkurva. Vi undersökte skogsområdet till vänster om vägen. Här fanns mestadels bara Limodorum. Men strax efter kurvan fanns till vänster en port som ledde in till ett öppet röjt område med oliver och här fanns fler arter.  
Hittade orkidéer: 
Anacamptis morio subsp. caucasia 
Limodorum abortivum 
Orchis provincialis 
Serapias bergonii 
Serapias politisii 
Serapias vomeracea 




Stop 3, Lokal 3: Karionas-vägen 3  39.01533 26.43666 

Vi fortsatte ytterligare ca 2 km till lokal 3 enligt vår rutt. Här gick en väg upp till höger till ett litet kapell. Lokal 3 avsåg skogen till höger om vägen upp mot kapellet. Mycket torrt. Här fanns mycket Limodorum. I övrigt var allt annat redan över. 
Hittade orkidéer: 
Anacamptis morio subsp. caucasica 
Dactylorhiza romana
(ÖB) 
Limodorum abortivum 

 

Ovanligt mönstrat Anacamptis morio subsp. caucasica




Stop 4, Lokal 4: Karionas – Mesounas, Orchis-lokal  39.01817 26.42345 

Byn Karionas låg ca 3 km från lokal 3. Här tog vi vänster och direkt därefter höger. Lokal 4 låg efter att passerat en skarp högerkurva ca 1 km från korsningen. Samma gällde här att det var torrt och mycket var överblommat. Vi hittade dock ett antal arter. 

Hittade orkidéer: 
Anacamptis morio subsp. caucasica                 Orchis anatolica 
Neotinea tridentata                                            Orchis italica  
Ophrys ceto                                                       Orchis sezikiana 
 (ÖB) 
Ophrys homeri                                                   Serapias bergonii 
Ophrys minutula                                                Serapias parviflora ?


 

Det är inte bara blommor som fotas. Här en gräshoppa som
helt litar på sin kamuflering mot den knotiga trädstammen.  


 

Efter lokal 4 återvände vi till lokal 3 och kapellet där vi tog vår lunch innan vi fortsatte. Eftersom vi hade bedömt den fortsatta vägen från Karionas som olämplig för våra bilar valde vi nu att återvända till stora vägen och körde till Plomari. Efter vissa svårigheter med att hitta ut från staden i rätt riktning lyckade vi till slut hitta vägen mot Megalochori.  
 

Till sidans topp


Stop 5, Lokal 4,5: Skäggnyckellokal vid Megalochri  39.022581 26.363733

En sen upplysning innan vi åkte var att det fanns en lokal för skäggnyckel strax norr om Megalochori. Detta innebar att vi fick ta oss genom stan på dess trånga gator men lyckade i alla fall hitta ut på andra sidan. Lokalen låg strax efter staden och bestod av blandad skog och gräsmark intill ett gammalt hus. Sista biten upp var mycket smal och brant så vi ställde bilarna och gick de ca 200 m som var kvar. 
Hittade orkidéer: 
Anacampis morio subsp. caucasica 
Cephalanthera longifolia 
Himantoglossum comperianum  
(en blomma utslagen) 
Limodorum abortivum 
Neotinea tridentata 
Ophrys mammosa 
Ophrys reinholdii 



Skäggnyckel, Himantoglossum comperianum, med en blomma utslagen


Stop 6, Lokal 5: Spides  39.00975 26.35694 

Ophrys bucephala, Ophrys-blommor är oftast översållade med pollen som fastnar på den håriga ytan. Ophrys bucephala, Ophrys-blommor är oftast översållade med pollen som fastnar på den håriga ytan.

Vi returnerade sedan genom Megalochori och tillbaka samma väg vi kommit för att göra nästa stopp strax efter byn Spides. Vi parkerad på vägkanten strax innan en väg som gick snett upp till vänster. Detta blev dagens rikaste lokal även om det också här verkade vara mycket som var överblommat.  
Hittade orkidéer:  
Anacamptis morio subsp. caucasica 
Cephalanthera longifolia 
Neotinea tridentata 
Neotinea tridentata x Orchis italica 
Ophrys bucephala 
Ophrys ceto 
Ophrys homeri 
Ophrys mammosa 
Ophrys minutula 
Orchis italica 
Orchis provincialis 

 
Detta blev dagens sista stopp. Hemvägen körde vi som ovan nämnts västerut till Achladeri vid Kallonigolfen, vilken vi följde norrut och vidare till Kalloni och hem till hotellet.  

Till sidans topp


Dag 7: Måndag 16 april. Plati - Agiasos - Sanatorio

Olivlund vid Plati övrsållad med Serapias.

På samma sätt som dagen innan skulle vi denna dag undersöka delar av området mellan de två golferna. Dagens Rutt 7 skulle ta oss till staden Agiasos och närliggande områden. Vi startade återigen mot Mytilini och skulle ta av vid Lambou Mili men missade avfarten och körde fram till nästa korsning och tog höger där vägen mot Sikounda tog av. Även denna väg ledde fram till vårt första mål men visade sig vara mycket krånglig, smal och krokig. Vi kom dock fram till Plati som var vårt första mål för dagen. Detta är en höjdrygg nordost om Agiasos och här botaniserade vi först i olivlundarna nedanför innan vi körde upp på den steniga höjden.  

Nästa mål var området runt Sanatorio söder om Agiasos. Eftersom vi inte trodde på kartans många små vägar från Plati till Sanatorio körde vi tillbaka till stora vägen (nu den tidigare tänkta vägen) och till Agiasos. Vi var dock noga med att ta vägen som passerade staden i norra utkanten för att slippa åka genom centrum. Sanatorio är ett stort byggnadskomplex med för oss okänd funktion. Området runt är fina orkidémarker. Här passade vi på att ta dagens lunch innan vi undersökte slänterna som till större delen bestod av gles barrskog.   
Hemresan gjordes genom att vi återvände, genom Agiasos, till den större vägen igen och fortsatte västerut till Kallonigolfen som vi följde norrut och vidare hem via Kalloni. 


 

Stopp 1, Lokal 1: Plati 1. 39.09787 26.40599

Massförekomst av Serapias bergonii samt några Serapias orientalis subsp. carica. Möjligen finns även någon Serapias politisii gömnd innemellan. Massförekomst av Serapias bergonii samt några Serapias orientalis subsp. carica. Möjligen finns även någon Serapias politisii gömnd innemellan.

Efter att ha missat avfarten vid Lambou Mili tog vi vägen via Sikounda mot Plati. Den sista biten visade sig vara knappt körbar med våra bilar, dess-utom mycket smal. Lokal 1 var en olivlund strax innan man körde upp på själva höjdryggen. Här fanns mycket orkidéer i de friska, fina markerna mellan olivträden. Framförallt fanns stora mängder Serapias.  
Hittade orkidéer: 
Anacamptis laxiflora 
Anacamptis morio 
subsp. caucasica   
Anacamptis morio
 subsp. caucasica var. alba 
Ophrys ceto 
Ophrys dodecanensis 
Ophrys homeri 
Ophrys minutula                     Serapias orientalis 
subsp. carica
Orchis italica                           Serapias politisii 
Serapias bergonii                   Serapias politisii 
var. alba                                       
 



Stopp 2, Lokal 2: Plati 2 39.094918, 26.413766 

Stenig miljö på Plati. T. hö. det enda exemplar vi såg av Ophrys oestrifera Stenig miljö på Plati. T. hö. det enda exemplar vi såg av Ophrys oestrifera

En smal, krokig väg ledde från olivlunden vidare upp på Plati (OBS: Vägen snett till vänster). Här uppe var det mest sten men mellan all sten fanns en hel del orkidéer. Det visade sig dock att det mesta var överblommat vid vårt besök. Några kunde vi dock notera, bland annat ett par nya arter, Ophrys oestrifera och O. phrygane. 
Hittade orkidéer:  
Anacamptis morio subsp. caucasica              Ophrys oestrifera         
Anacamptis sancta (knopp)                   
         Ophrys phryganae
Ophrys ferrum-equinum                                 Ophrys sicula   
Ophrys homeri                                               Orchis italica                     
Ophrys minutula                                            Orchis quadripunctata                                   
 
                                   

Stopp 3, Lokal 3: Sanatorio  39.069832, 26.388237 

Ögonnycklar, Orchis quadriounctata Ögonnycklar, Orchis quadriounctata

Nästa lokal låg längre mot sydväst, på östsluttningen av Olympos med toppen Profitis Ilias som når 968 m.ö.h. Vi skulle upp till dryga 600 m, till det som på kartan är markerat som Sanatorio. Om detta är ett ”sanatorium” eller någon annan typ av verksamhet har jag inte kunnat lista ut. Från lokal 2 åkte vi ner från Plati igen. På kartan finns flera små vägar som vindlar sig fram och som så småningom också når Sanatorio. Vi åkte dock som förra gången och körde samma väg tillbaka upp till stora vägen och följde denna fram till avtagsvägen mot Agiasos. Kanske var det flera km men knappast längre tidsmässigt. Vi var noga med att ta den övre vägen på väg in mot Agiasos för att lättare komma genom staden. Vi parkerade i närheten av porten in mot de stora byggnaderna och här tog vi vår medhavda lunch innan vi började vårt sök. Lokal 3 är området utefter den stig som går in till höger strax innan man kommer fram till porten. Stigen går tillbaka till Agiasos men vi tänkte inte gå så långt. Området består av gles barrskog med ganska tät undervegetation. Även om vi nu var ganska högt, ca 600 m, så var mycket överblommat också här.   
Hittade orkidéer: 
Cephalanthera longifolia 
Neotinea tridentata 
Orchis quadripunctata 




Stopp 4, Lokal 4: Hårnålskurvor söder om Sanatorio   39.06356 26.39389. 

Lokal 4 avsåg området från Sanatorio och upp genom hårnålskurvorna söderut (600-700 m). Här finns bra lokaler för Himantoglossum comperianum. Tyvärr var vi nog där lite för tidigt för att få se den i blom. Men det fanns också andra orkidéer i området. 
Hittade orkidéer: 
Anacamptis morio subsp. caucasica 
Cephalanthera longifolia 
Himantoglossum comperianum
 (knopp) 

 

Ett halvdåligt exemplar av vit skogslilja var en av få orkidéer vi hittde på lokal 4

 


Stopp 5, Lokal 5: Efter fårfarmen söder om Sanatorio   39.059684, 26.391081 

Efter att kommit upp genom serpentinkurvorna, ca 1,6 km från Sanatorio, passerade vi en väg på höger sida vid några skjul för får/getter. Ytterligare ca 200 m längre fram gick vägen i en ganska skarp högersväng. I svängen var den annars smala vägen rejält breddad och här kunde vi parkera (bredvid en grind i en stenmur).  Lokal 5 låg några tiotals meter längre fram där det gick in en väg till vänster. Här promenerade vi in ca 3-400 m. Ängsliknande miljö med en del spridda träd. Mycket fin växtlighet med bland annat Frittilaria och tulpaner. 
Hittade orkidéer:  
Anacamptis morio subsp. caucasica 
Cephalanthera longifolia 
Epipactis sp. (knopp) 
Limodorum abortivum 
Neotinea tridentata 
Orchis provincialis 
Platanthera holmboei
(syn. Platanthera chlorantha subsp. lesbiaca)



Tulpaner, troligtvis Tulipa aegenensis och Tulipa praecox


Detta blev dagens sista stopp och som ovan nämnts körde vi samma väg tillbaka till den större vägen via Agiasos och vidare västerut till golfen och hem via Kalloni.  
 

Till sidans topp


Dag 8: Tisdag 17 april. Petra/Molyvos - nordkusten 

Lunch vid stranden strax innan Skala Sikamineas. Lunch vid stranden strax innan Skala Sikamineas.

Vi startade med att köra norrut från Kalloni mot Petra. Vid Mini Soccer Pitch, där dvärguvarna håller till, var det avspärrningar och såg riktigt ogästvänligt ut så vi svängde i stället av åt väster och åkte några kilometer till klostret Moni Limonos. Här hade vi hoppats på att mellanspettarna skulle ha återtagit sitt bo i en elstolpe, men vi blev besvikna. Gråsparvarna ockuperade fortfarande hålen i stolpen.

Vy från Raptors Point. Dagen inräknat hade vi kört runt i våra fyra bilar i åtta dagar. Vy från Raptors Point. Dagen inräknat hade vi kört runt i våra fyra bilar i åtta dagar.

Vid Raptors point en bit utanför Kalloni stannade vi till en stund och kunde studera svarthakad buskskvätta, hämpling, stenskvätta och vanlig buskskvätta. En ormvråk gjorde en sväng förbi oss innan den seglade ner mot salinerna.
Vi återvände till Petravägen och körde raskt den krokiga vägen. Gjorde bara ett kort stopp vid infarten till Petra för att fota kapellet på klippan innan vi körde genom samhället mot Molyvos och upp till sluttningen i Kavaki. Här stannade vi till på parkeringsplatsen nedanför diskoteket och spanade av buskar och elledningar. Vi fick en kort observation av svarthakad sångare på en elledning tvärs över vägen innan den försvann in i ett buskage. En rödstrupig sångare på nästan samma ställe förvillade oss ett tag.

På en klippa ut mot havet exponerade sig en blåstrasthane riktigt fint och den återvände gång på gång till samma plats efter kortare utflykter. Några gånger dök också honan upp på klippan. På en sten nere vid vattnet kunde vi också se en toppskarv och i buskarna nedanför vägen hade vi fina obsar av medelhavsstenskvätta.
Vid vägkanten här hittade vi, lite överraskande, en fullt utslagen Anacamptis sancta, den enda utslagna på hela resan.


Blåtrast och Medelhavsstenskvätta spejar ut över Medelhavet. 

Strax före Molyvos tog vi av österut och körde upp till vattenreservoaren vid Perasma. Här såg vi bl. a. skäggtärna, rostand, en ung skrattmås, medelhavstrutar och en turturduva som vi först bara hörde, men som vi sen kunde studera i tubkikare.
Norra kusten bjöd som vanligt på fina vyer, men inte något speciellt i fågelväg. Vägbanan var förstås bortspolad här och var efter vinterns regn, men vi körde försiktigt mot Skala Sikamineas. Strax före samhället stannade vi till för lunch nere vid vattnet. Det var riktigt skönt i solens sken, men det blåste en ganska kall vind som kylde av oss när vi reste oss upp för att studera medelhavslirorna som flög söderut eller vilade på vattnet utanför kusten.

Ljuvligt lunchställe vid nordkusten. I den disiga luften kan Turkiet skymtas ca 8 km bort.

Hemfärden gick via Mantamados, där vi på den höga skorstenen i stadens utkant kunde titta på ett par vita storkar som parade sig, och sedan genom Paraskevi ner till Salinerna. Några åkte direkt hem till hotellet för att packa inför morgondagens hemresa men några av bilarna passade på att ta en sista vända efter kanalen runt salinerna. Kanalen innehöll en hel del vadare bland annat spovsnäppa som vi inte ser så ofta. I våtmarken söder om vägen fanns bronsibisarna, årtorna, grå-hägrarna och silkeshägrarna kvar, men skedstorken hade flyttat till någon annan lokal.

Storkbo med både el och telefon, kanske också bredband! Bilden t.hö.

                                     visar den ganska ovanliga spovsnäppan. 

Detta blev resans slutpunkt. Nu återstod bara hemresan efter åtta dagar fyllda med intressanta upplevelser. Gruppen var nog ganska enig i omdömet att resan med rågat mått infriat de förväntningar vi hade.