Öland - skruvax

Eftersom det nu var några år sedan vi besökte Öland under hösten beslöt vi att göra en kort visit där nu 2015 för att kolla hur det såg ut med skruvaxet. Tiden vi valde, 3-5 september, visade sig vara rätt tid vad gällde skruvaxet. Boende hade bokats på Äleklinta Gård, ett trevligt ställe på västsidan av ön ca 15 km norr om Borgholm.  

Äleklinta Gård i kvällsljus

Eftersom det i väderleksrapporterna hade varnats för regn dagen efter vår ankomst beslöt vi att köra upp till norra ändan av ön för att kolla skruvaxet direkt efter att vi checkat in. Så vid fyratiden var vi framme och letade oss fram till lokalen. Skruvaxen finns på ett mycket litet område så man får hålla reda på var man skall ta vägen. Men eftersom vi varit där förr så vållade detta inget problem. I år kunde vi dock konstatera att en viss spridning har skett, även antalet plantor var större än vad vi tidigare sett, ca 50 st. 


 

Skruvaxet är den enda orkidén som blommar så här sent på året. Men Öland har mycket mer att bjuda på än orkidéer vid vilken tid man än kommer. Naturligtvis är våren den stora höjdpunkten med alla orkidéer som då färgar ängar och alvar. Vid vårt höstbesök visade det sig att väderprognosernas regn kom på skam. Dag två blev en härlig dag med solsken och klarblå himmel. Vi valde därför att från Äleklinta åka den smala vägen som löper utefter kusten norrut. Nedanstående bilder kommer från detta område. 















                                                                                Väderkvarnar vid Äleklinta

 

Utefter nästan hela vägen har det brutits sten och på en sträcka av ca 100 meter, där resterna efter detta ligger alldeles intill vägen, har förbipasserande byggt pyramider - i hundratal.
Vägen går så gott som hela vägen ovanför landborgen, ganska högt över vattnet och med fri utsikt mot horisonten. 





















     


Fridfull morgon i kohagen

Det finns mycket skarv att se utefter kusten.
 

Vid Jordhamn kan man studera hur man förr slipade stenplattor för golv. Bilden till vänster visar en "skurvandring". Golvplattorna lad-es ut i en ring och man använde se-dan oxar som drog stocken med slip-plattorna. Sedan öste man på med vatten och sand. Ca 100 golv-plattor i veckan kunde man få till på detta vis. En avsevärd effektivitetsökning fick man då man började bygga så kallade skurkvarnar. Vid Jordhamn finns den enda kvarvarande skurkvarnen på Öland. Funktionen var den samma men med vindens hjälp kunde man slipa betydligt snabbare. 

Gillberga raukar är inte lika utmejslade som de man hittar vid Byrum men är ändå säregna där de "växer" rakt ut ur grässlänterna.
 






























Blå Jungfrun, ön utanför norra Öland, är det enda som bryter hori-sontlinjen.  

loading...

Kor på Öland, sjökor?

 

















 


Speglingar vid Kå-rehamn. Ett snabbt besök gjordes här, på Ölands östsida, på vår väg tillbaka till Äleklinta.





















Solnedgång över Kalmarsund. Vår Ölandsresa närm-ar sig sitt slut.