Några försommardagar på Öland 31 maj - 2 juni

Vy från Eriksöre alvar. En enorm mängd av orkidéer mötte oss då vi på eftermiddagen anlände till Öland.

Att besöka Öland kan med behållning göras vilken årstid som helst. På våren är det förutom fåglar för den fågelintresserade, orkidéerna som drar många besökande vilket också gällde oss. Vi var åtta personer som hade kommit överens om att träffas där. Trevligt att träffa gamla vänner efter pandemi-restriktionerna, påbjudna eller egna. Tanken var att besöka några kände lokaler på den södra delen av ön. Vi hade därför inackorderat oss i Mörbylånga på en mycket trevlig B&B, Kalkstenens B&B (https://www.kalkstenensbnb.se/). Kan absolut rekommenderas för den som söker boende. 
För vår del blev det två övernattningar denna gång vilket gav oss två halva plus en hel dag att söka sig runt till de tänkta lokalerna. 

Denna första halvdag, efter att ha anlänt, användes för att botanisera bland dessa enorma mängder orkidéer på Eriksöre alvar. Det var främst göknycklar (Anacamptis morio) och Sankte Pers nycklar (Orchis mascula subsp. mascula) som syntes. Men även Johannesnycklar (Orchis militaris) fanns i fina bestånd.
Vi hade väl förberedd oss på att Adam & Eva (Dactylorhiza sambucina) skulle vara avblommade men det fanns en hel del av den arten som fortfarande var fräscha och fina. 


Bilden visar tre av arterna i massblomningen, från vänster göknycklar, i mitten en något bedagat St. Pers nycklar och till höger den gula varianten av A & E.


Nedan ses några fler bilder från Eriksöres alvar.  Saknas här är krutbrännare (Neotinea ustulata) som också sågs här om än mycket små och i början av sin blomning. Denna hittades dock i mängd på övriga lokaler som besöktes.

Dag två, 1 juni, blev vår heldag på Öland. Vi började med att möta upp de sista två som skulle följa oss under dagen. Sedan bar det av till Igelmossen, ett litet reservat som ligger lite avskild en bit från vägen. Väl ute i kärrmarkerna fanns mycket trevligt att beskåda. Så här tidigt på sommaren så fanns det gott om fukt och vatten i kärret så det gällde att se sig för. 
Nedan syns bland annat majviva (Primula farinosa) som här fanns i överflöd, kanske på väg att blomma över nu. En annan art som man får över till ostkusten, Öland och Gotland för att hitta är klöverärt (Tetra-gonolobus maritimus). Att kattfot har skilda han resp. honplantor kanske inte alla har kläm på. De röda är hanblommor och de vita hon-blommor.
 Flugblomster sågs en hel massa av varav en del var så gott som fullt utslagen. Tidigt tyckte vi. Blodnycklarna (Dactylorhiza incarnata subsp. cruenta) hade just börjat sin blomning. Det hade inte brudsporrarna (Gymnadenia conopsea) som nu endast sågs med små knoppanlag.  

Nu gick färden vidare till Jordtorpsåsen, ett höjddrag mitt inne på Öland öster om Algutsrum. Naturreservatet är en strandvall som avlagrats här då isen drog sig tillbaka. Här följde vi stigen som går genom skogen och upp på åsen som sträcker sig i öst-västlig riktning. Ås kanske är en överdrift men man höjer sig i alla fall 6-7 meter kanske. Området är ett omtyckt utflyktsmål och stigen som följer åsen har gjort att vegetationen är mycket kortväxt. 





På väg genom skogen mötte vi dessa på stigen där solen kom till. Den gröna sandlöparen är ett fruktat rovdjur för andra insekter. Som tur för oss är den bara 2-2,5 cm men sägs kunna springa i en hastighet av 60 cm/sek. Här dock upptagen av annat än att jaga mat.
Bild två visar en majbagge som är något större än sandlöparen, ca 5-6 cm. Förmodligen full av ägg på grund av sin något förstorade bakkropp.






















Krutbrännare (Neotinea ustulata) fanns här i stort antal och de flesta i gott skick.




Även här ut mot havet på östra sidan fanns gott om orkidéer. Här fotas ett fint ex av Adam & Eva tillsammans med St. Pers nycklar.

Tiden går fort och det var nu tid för att undersöka vår sista lokal för dagen, Frösslunda sjömarker. Det är ett naturreservat på ostsidan av Öland, söder om Sandby borg. Här rinner Frösslundabäcken genom reservatet, denna är en viktig lekplats för havsöring och gädda. Det som kanske mest slår en är den enorma mängd av tusenskönor som breder ut sig över de torrare delarna. Men även orkidéer finns i överflöd, St. Per, krutbrännare, Johannesnycklar med mera. 
 

Vi avslutade dagen med att besöka Frösslundabron. Det är en välbevarad stenvalvsbro i tre spann över Frösslundabäcken strax nedströms Frösslundamossen. Den är byggd i av kalksten i kallmur i slutet av 1700-talet med ålderdomlig teknik.

Dag tre var dagen för hemfärd men förmiddagen an-vändes till ett besök vid Gråborg. En av Ölands många fornborgar. 
Men inte heller här blev man utan detta överflöd av orkidéer som vi sett överallt, främst St. Per och Johannesnycklar.








St. Per och Johannesnycklar framför den uråldriga Gråborg. 




















En fallen kämpe utanför borgen som öppnat upp för de ljussökande orkidéerna.

Ölandsbron en lyckat förbindelse för den som vill besöka ön. Och det kommer vi säkert att göra igen.

En sista bild som sammafattning av några härliga försommardagar, orkidéer i överflöd och samvaro med goda vänner.