Orkidélitteratur för Lesvos                                                             Tlllbaka till Lesvos

Karatzá: Orchidées, agrioloúlouda tis Lésvou 2008 

Genom åren har flera sammanställningar av Lesvos orkidéflora gjorts. Den senaste, Burkhard Biel: Die Orchideen-flora der Insel Lesvos (Griechenland) Jour. Eur. Orch. 30 (2): 251 - 443, är från 1998. Den här boken är tio år yngre och har därför ett uppdaterat innehåll avseende de arter som upptäckts på Lesvos under senare år. Den tar dock upp ett antal arter som många idag tvivlar på finns på ön. Boken börjar med ett avsnitt om orkidéer i allmänhet. Här ingår också ett avsnitt som beskriver de orkidésläkten som finns på Lesvos. Huvuddelen av boken består dock av artbeskrivningar och bilder. En användbar detalj är den lilla karta som finns med till varje art och som visar utbredningen på ön. Bildmaterialet är kanske inte det bästa. Troligtvis är många bilder från inskannade gamla diabilder, vilket gett varierande resultat. Boken är helt genom skriven på grekiska vilket minskar möjligheten till användning för oss. Endast artbeteckningarna är skrivna på latin. Jag saknar också ett register över de upptagna arterna för att snabbt kunna slå upp en sökt art. Boken har mjuka pärmar, 323 sidor, storlek 14 x 23 cm.

 

Nikos Petrou, Maria Petrou and Marios Giannakoulias: Orchids of Greece  April 2011

Detta är en komplett guide över Greklands samtliga taxa, d.v.s. betydligt mer än vad som finns på Lesvos. Totalt beskrivs 212 arter/underarter. Boken består av två delar, en med allmänna uppgifter om Greklands natur, flora, orkidébiologi, skydd för orkidéer, m.m. Den andra delen består av artbeskrivningar. Beskrivningarna har förenklats men lägger vikt på faktorer som kan hjälpa till med artbestämning i fält. Samtliga beskrivningar åtföljs av tre bilder som visar plantan i helhet, blomställningen samt blomman. För vissa arter finns ytterligare bilder som visar miljö, färgvarianter, m.m. för att visa variationen inom arten. Boken är mycket trevligt skrivit och har ett format som gör det möjligt att använda den som fälthandbok. Bildmaterialet är dock genomgående för mörkt enligt min mening. Text på engelska. Mjuka pärmar. 320 sidor, 15 x 24 cm.
 

Zissis Antonopoulos/Spyros Tsiftsis:Atlas of the Greek Orchids Vol I och II,  2017

Detta är ett mastigt verk som tar upp samtliga orkidéarter i Grekland. Vol. I tar upp samt-liga arter förutom Ophrys som finns i Vol. II. Vol. I tar upp på de första 30 sidorna lite allmänt om orkidéer, som orkidéernas utveckling, biologi, spridning och skydd samt ett kapitel om grekisk vegetation. Övriga av bokens 511 sidor består i huvudsak av artbe-skrivningar. Dessa är mycket utförliga med beskrivning av habitat, planta, blomma och blomningstid. Det finns för varje art en utbredningskarta samt ett stort antal bilder som ger bra uppfattning om variationen inom arten. Varje släkte inleds med en beskrivning av detta.  
Vol. II (503 sidor) har samma upplägg som ovan beskrivits men behandlar endast släktet Ophrys. I början finns en presentation av släktet och dess speciella pollinationsbiologi. I slutet av boken finns ett par korta avsnitt om onormala blomformer/färger respektive hybridisering. Dessa sista får dock anses vara exempel på att sådant finns snarare än hjälp med identifikation. Vol. II  avslutas på samma sätt som i Vol. I med ett index. 
Böckerna verkar vara gedigna, inbundna och med hårda pärmar. Engelsk text. 14,5 x 21 cm. 511 resp. 503 sidor.


 

Zissis Antonopoulos: The Bee Orchids of Greece, the genus Ophrys 2009
Detta är en gansk ny bok som tar upp samtliga Ophrys-arter i Grekland. Altså mycket mer än bara Lesvos. Totalt presenteras ca 120 taxa (art, underart, variant). För varje art finns en karta som visar var i Grekland man kan hitta den aktuella arten, därför fungerar den även som en aktuell bok om Lesvos Ophrys-arter. Den blir däremot lite svåranvänd i fält för en som inte känner Ophrys-släktet. Fördelen med denna är att den har med de senaste ändringar inom släktet. Engelsk text. 12,5 x 22 cm. 320 sidor. Inbunden.

Antonis Alibertis:The Self-Sown Orchids of Greece  2015

Boken tar upp samtliga orkidétaxa som finns angiven för Grekland. Det är med andra ord en mycket omfattande bok, 1,8 kg och dryga 600 sidor. Av detta framgår också att det inte är någon exkursions-flora utan ett uppslagsverk man har hemma. Som sådan är den utmärkt och eftersom den är nyutkommen så finns alla nyheter som kommit senare år inkluderat. Förutom några sidor i början med allmän info om orkidéer och innehållsförteckningen i slutet, består hela boken av artbeskrivningar. Arterna presenteras oftast med en art per uppslag vilket ger plats för flera bilder per art. Bildmaterialet är genomgående bra (även om jag tycker att det är lite för mörkt och lite för mustiga färger). Beskrivningarna är bra och lättlästa och inkluderar växtmiljöer och utbredning. Jag saknar dock uppgifter om blomningstider. I slutet av varje artbeskrivning finns rubriken "Notes:" där författaren tar upp olika aspekter på aktuell art. Det stora minuset för boken är bindningen. Sidorna är limmade i ryggen och dessa verkar lätt lossna med lösbladssystem till följd. Mjuka pärmar. Engelsk text. 16,8 x 24 cm, 621 sidor.
 

Pierre Delforge: Orchids of Europe, North Africa and the Middle East  2005
Detta är den i särklass mest omfattande bok som behandlar våra europeiska orkidéer. Boken avser att ta upp samtliga orkidéarter inom rubricerade område. Den blev snabbt en bibel för många då den kom första gången 1994. Författaren, Delforge, har dock ifrågasatts av många för sitt sätt att ge "alla" beskrivna taxon rang som art. Jag väljer att lämna den diskussionen till taxonomerna och konstaterar att om man vet vad man letar efter så finns det att hitta i denna bok. Det är också så man kan använda boken, som ett lexikon och kanske inte så mycket som en fältflora för en amatör som vill leta upp vad man hittat. Totalt beskrivs ca 520 arter med tillhörande bild/bilder, dessutom finns otaliga varieteter omnämnda. Till de flesta arterna finns en blid som visar hela plantan och en med bara blommorna. Bildmaterialet är genomgående mycket bra. Beskrivningarna är kortfattade men innehållsrika med beskrivningar av planta, blommor, blomningstider, utbredning m.m.  Boken är ursprunglig franskspråkig men från 2006 finns den på engelska. Det finns också en dansk översättning. 640 sidor 12,5 x 19,5 cm. Inbunden.


 

Länkar