2012

Fortfarande långt till dess man kan förvänta sig någon orkidébild från våra orkidémarker. Det får därför bli en bild från vårens orkidéresa till Sicilien som en påminnelse om vad som kan komma. En oförglömlig resa. Bilden som visas är en hybrid mellan Ophrys-arterna callianthe och lacaitae. Just denna hybrid finns beskriven och har därför fått ett eget namn "pantalicae" som avser lokalen där den hittades och där även vi hittade den, utefter vägen mot "Necropoli di Pantalica", en uråldrig gravplats med tusentals gravar inhuggna i bergväggarna i det otillgängliga landskapet.

Läs hela inlägget »

Sidorna för respektive orkidéområde som beskrivs har fått unika sidhuvuden för vardera område. 

Läs hela inlägget »

Rullgardinsmenyn i första menyläget för rubriken "Orkidélokaler" har tagits bort. För att komma vidare till någon av undersidorna för viss orkidélokal får man först in på allmänbeskrivningen för aktuellt område. Där finns sedan länkarna till undersidorna.

Läs hela inlägget »

September månadsbild visar vissnande Cypripedium. Nu dröjer det en tid innan Europa åter kan stoltsera med orkidéer. 

Läs hela inlägget »

Galleriet för, Hammarbya paludosa, har uppdaterats med ett par bilder efter besök i Lemmeströkärret, Skåne.

Läs hela inlägget »

Ett besök på Blängmossen utanför Skövde gav några bilder på myggblomster, Hammarbya paludosa. Klart solsken var dock inget bra fotoljus vilket avspeglar sig på resultatet. 

 

Läs hela inlägget »

Bildgalleriet för knärot, Goodyera repens, har uppdaterats med ett antal bilder.

Ny månadsbild (augusti) har lagts till

Läs hela inlägget »

En kort presentation av orkidélitteratur för Sverige finns nu under Orkidélokaler - Sverige.  Några länkar till websidor som handlar om svenska orkidéer finns också. 

 

Läs hela inlägget »

Uppdatering av "Orkidélokaler" Sverige med baltnycklar från Piteå. Foto av Hans Westerberg.

GallerienaDactylorhiza maculata subsp. ericetorum och Platanthera bifolia har uppdaterats med fler bilder.

Läs hela inlägget »

Ny månadsbild för juli har lagts till.

Läs hela inlägget »

En exkursion med Västsvenska Orkidésällskapet till Kinnekulle gav narutligtvis tillfälle till att studera några orkidéer bland alla andra intressanta växter som detta blommornas berg kan bjuda på. 

Sankt Pers nycklar, här till vänster med ett fint exemplar, var annars på nergång nu. 

Ett annat exemplar av Sankt Pers nycklar visade exempel på vad som möjligtvis kan vara en form av peloria. Samtliga blommor i axet hade tre läppar. 

Även flugblomster (Ophrys insectifera) blommade för fullt nu. Tidigt, tycker jag, den kalla våren till trots. 

Ytterligare en orkidé som blommade var ängsnycklar (Dactylorhiza incar-nata) även om det nog dröjer någon vecka, eller kanske två, innan de är på sitt bästa. Bilden till vänster visa ett exemplar med prickiga blad och eftersom det finns prickar även på undersidan av bladen så skulle detta i så fall vara blodnycklar (subsp. cruenta). Vanligtvis har dock blod-nycklar betydligt starkare färgade blommor.





Under dagen såg vi också tvåblad (Neottia ovata (Listera)) och korallrot (Corallorhiza trifida).

Läs hela inlägget »

F.o.m. idag 3 juni finns även Ophrys bildgallerier i det nya utförande. Det gör att man nu från en viss art för något område kan komma över direkt till bildgalleriet för arten utan att passera släktet. Även för Ophrys-arterna finns nu en kort beskrivning för vardera arten. 

Läs hela inlägget »

Vi är nu inne i orkidésäsongen och jag kommer därför att lägga upp en "Månadens bild" på någon lämplig orkidé jag hittat. Åtkomst via startsidan. 

Läs hela inlägget »

Från och med idag finns "Galleri" i ett nytt utförande. Jag hoppas att detta skall ge en bättre presentation av arterna. 

Släktet Ophrys finns dock kvar i det gamla utförandet. Det kommer arbetas om även det men omfattningen gör att det dröjer ännu ett tag. 

Läs hela inlägget »

Väl hemma igen efter en vecka på Sicilien. Härligt väder, dagstemperatur 23-25 grader och sol. Bra boende på lägenhetshotellet Costa del Sol, Catania. Även ur orkidésynpunkt så blev det en höjdare, närmare 50 arter lokaliserades.

Läs hela inlägget »

Nu på lördag 21/4 bär det av till Sicilien. Vi är en grupp på 19 personer som skall utforska den sicilianska orkidéfloran. Hoppas jag skall kunna komplettera några av gallerierna med nya bilder efter hemkomsten.

Läs hela inlägget »

Jobbar för tillfället med ett nytt utförande av bildgallerierna. Det kräver rätt mycket jobb med uppdatering. Men eftersom jag inte varit helt nöjd med hur arterna presenteras i det befintliga galleriet så tar jag det jobbet. För test finns tillgång till de fyra första släkterna. 

Du som ser detta får gärna jänföra och tycka till om förändringen. En länk finns längst upp i respektive galleri för Anacamptis - Chamorchis.

Läs hela inlägget »

F.o.m idag finns sidan ute under rätt namn, www.cameralife.se.

Fast den är fortfarande inte klar. Det finns ganska mycket updatering kvar. 

Läs hela inlägget »

För några år sedan kom en bok om Cyperns orkidéer som jag skulle vilja ha men priset avskräckte. Och eftersom jag inte hade några planer just då på att göra någon nytt besök på Cypern kunde jag hålla mig. Nu har priset kommet ner såpass att jag på nytt blev sugen, så igår låg boken i brevlådan! Efter att ha bläddrat lite i denna fantastisk fina bok känner jag att Cypern åter igen hamnar på min lista över potentiella mål.

Läs hela inlägget »

Jag fick idag min nya bok om Frankrikes orkidéer, "Orchidées sauvages de nos régions". Sagolikt vackert foto. Eftersom jag ändå är dålig på franska gör det inte så mycket att det finns minimalt med information om respektive art. En riktig Coffetable-bok! 

Läs hela inlägget »

Har ingen erfarenhet av att göra hemsidor men provar ändå. Eftersom jag har åkt runt en del i Europa och passat på att studera/dokumentera orkidéer där jag kommit åt, har jag så småningom samlat på mig en hel del erfarenhet i ämnet. Har därför många gånger funderat på att dela detta med andra och då kanske med hjälp av Internet och nu skall det bli av. Vi får väl se vad det blir av detta. Fortfarande är jag bara i testfasen.

Läs hela inlägget »

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

Etiketter

-