2012 > 06

En exkursion med Västsvenska Orkidésällskapet till Kinnekulle gav narutligtvis tillfälle till att studera några orkidéer bland alla andra intressanta växter som detta blommornas berg kan bjuda på. 

Sankt Pers nycklar, här till vänster med ett fint exemplar, var annars på nergång nu. 

Ett annat exemplar av Sankt Pers nycklar visade exempel på vad som möjligtvis kan vara en form av peloria. Samtliga blommor i axet hade tre läppar. 

Även flugblomster (Ophrys insectifera) blommade för fullt nu. Tidigt, tycker jag, den kalla våren till trots. 

Ytterligare en orkidé som blommade var ängsnycklar (Dactylorhiza incar-nata) även om det nog dröjer någon vecka, eller kanske två, innan de är på sitt bästa. Bilden till vänster visa ett exemplar med prickiga blad och eftersom det finns prickar även på undersidan av bladen så skulle detta i så fall vara blodnycklar (subsp. cruenta). Vanligtvis har dock blod-nycklar betydligt starkare färgade blommor.





Under dagen såg vi också tvåblad (Neottia ovata (Listera)) och korallrot (Corallorhiza trifida).

Läs hela inlägget »

F.o.m. idag 3 juni finns även Ophrys bildgallerier i det nya utförande. Det gör att man nu från en viss art för något område kan komma över direkt till bildgalleriet för arten utan att passera släktet. Även för Ophrys-arterna finns nu en kort beskrivning för vardera arten. 

Läs hela inlägget »

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

Etiketter

-